hallare

Regionala utbildningshandläggare

För att hjälpa kårer och medlemmar med utbildningsplanering för Bilkårens befattningar i Hemvärnet har vi en grupp regionala utbildningshandläggare som jobbar frivilligt som resurspersoner. Syftet är att det ska vara så smidigt och gå så fort som möjligt att komma igång med sin utbildning mot Hemvärnet.

Dessa resurspersoner är knutna till de fyra militärregionerna som jobbar nära Hemvärnet och utbildningsgrupperna som stödjer frivilligutbildningen.

Som medlem är du förstås alltid välkommen att höra av dig till en utbildningshandläggare nära dig eller direkt till Bilkårens kansli, militarutbildning@bilkaren.se så ska vi lotsa dig rätt.

Regionala utbildningshandläggare

Militärregion Norr

Kattis Hennström│ kattis.hennstrom@bilkaren.se eller 070-282 73 26

Marie Larsson │marie.larsson@bilkaren.se eller 070-288 74 01

Militärregion Mitt

Susanne Henning│ susanne.henning@bilkaren.se eller 070-876 77 24

Militärregion Väst

Gunnar Magnusson│gunnar.magnusson@bilkaren.se eller 070-721 64 88

Susanne Klaar│susanne.klaar@bilkaren.se eller 070-574 04 92

Militärregion Syd

Annica Tengkvist annica.tengkvist@bilkaren.se eller 070-787 52 87

Anna Holmqvist│anna.holmqvist@bilkaren.se eller 070-274 51 44

 

Just nu söker vi förstärkning till vårt team!

Vi har just nu en vakans i vårt team med frivilliga utbildningshandläggare. Vi söker en person som tillsammans med Susanne ska ansvara för kontakterna i mellersta militärregionen.

Som regional utbildningshandläggare får du ingen lön, men ersättning för dina resor, telefon mm. Du får profilkläder och 1-2 gånger om året ses allihop under en weekend för påfyllnad i form av både nöje och aktualiteter.

Vi söker dig som är beredd att satsa några timmar i veckan. Din insats kan handla om att besöka en kår och hjälpa dem med utbildningsplaner eller att hjälpa en medlem med utbildningsplan samt ha kontakt med utbildningsgrupp och hemvärnsförband för att underlätta processen från plan till utbildning. Du blir kansliets förlängda arm i att förmedla kunskap och ge aktuell information. Du bör vara väl förtrogen med Bilkåren och gärna ha erfarenhet av Hemvärnet.

Låter det som det är dig vi söker? Skicka ett mail till militarutbildning@bilkaren.se och berätta kort om dig själv och varför du passar för detta.

 

 

Vill du göra en insats? Har du ett motorintresse? Vi har utbildningarna. Bandvagn, lastbil, buss, släp, elverk, logistiker, instruktör, ungdom, lasthantering ...

Visa alla uppdragsutbildningar

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren