hallare

Bli instruktör

Brinner du extra mycket för utbildning och vill jobba som instruktör? Bilkåren, och Försvarsmakten, behöver hela tiden fylla på med nya instruktörer. Bilkåren har ett stort uppdrag att utbilda fordonsförare till Hemvärnet och för våra hjulfordons- och bandvagnsinstruktörer finns det gott om tillfällen att tjänstgöra på våra fordonsutbildningar och för dig som vill satsa på banan som allmäninstruktör finns det också gott om uppgifter på GU-F och ungdomskurser.

Utbildningen till instruktör är lång, men när du är klar är det värt allt. Vi lovar att du får en lärorik och utvecklande resa mot målet. Bilkåren utbildar både hjulfordons-, bandvagns- och allmäninstruktörer. Är du intresserad berättar vi gärna mer och lägger upp en individuell utbildningsplan för dig. Detta kan vara början på resan mot ditt bästa och mest meningsfulla extrajobb du haft.

Anmäl dig till en digital informationsträff via Teams där du får träffa någon på Bilkårens kansli som berättar mer och du kan ställa alla dina frågor. Kommande digitala informationstillfällen:

Torsdag 27/6 kl 19.00

Torsdag 15/8 kl 19.00

Onsdag 4/9 kl 19.00

Maila militarutbildning@bilkaren.se och anmäl dig till någon av träffarna, så får du inloggningsuppgifter någon dag innan träffen per mail tillbaka.

 

Vill du göra en insats? Har du ett motorintresse? Vi har utbildningarna. Bandvagn, lastbil, buss, släp, elverk, logistiker, instruktör, ungdom, lasthantering ...

Visa alla uppdragsutbildningar

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren