hallare

Studio Bilkåren

Hela året ska vi fira våra 80 år i samhällets tjänst! Nu välkomnar vi er att delta i fyra livesända kvällar med gäster, intervjuer och samtal där vi uppmärksammar våra 80 år i samhällets tjänst.

Att fylla 80 ska göras storslaget och på många olika sätt, Studio Bilkåren är ett sådant sätt! Vi hoppas kunna samla så många medlemmar som möjligt som deltar. Som kår hoppas vi att ni vill arrangera en kåraktivitet i samband med varje tillfälle och delta i sändningen tillsammans från en gemensam plats. Bjud in medlemmar, ordna med gofika och koppla upp er.

Vad behöver vi som kår göra?

  • Bestäm er för om ni vill delta vid ett eller flera tillfällen.
  • Bjud in medlemmarna till aktiviteterna.
  • Ordna med en lokal som har bra internetuppkoppling och där ni kan följa eventet via Facebook eller Youtube.
  • Är ni ett mindre antal medlemmar som vill samlas går det självklart lika bra att samlas hemma hos någon medlem.
  • Ordna med gofika nyttigt som onyttigt.
  • Anmäl ert deltagande så vi kan uppdatera er med information. Anmäl er här

Nedan finner ni alla tillfällen och våra teman. Cirka en vecka innan varje sändning kommer mer information om gäster, innehåll och hur ni kopplar upp er till vår sändning. Medlemmar kommer även kunna följa våra sändningar enskilt.

Våra tillfällen:

#1 Bilkåren – en historia, organisation och rörelse att hylla
Onsdag 9 mars 19.00-20.00
Se sändningen i efterhand via Youtube

#2 Bilkåren – en viktig aktör för trafiksäkerheten
Onsdag 4 maj 19.00-20.00
Se sändningen i efterhand via YouTube.

#3 Bilkåren – en avgörande förmåga för Sveriges beredskap
Onsdag 7 september 19.00-20.00
Se sändningen i efterhand via YouTube

#4 Bilkåren – Vår roll i framtiden
Onsdag 14 december 19.00-20.00
Se sändningen i efterhand via YouTube

 

Vill du göra en insats? Har du ett motorintresse? Vi har utbildningarna. Bandvagn, lastbil, buss, släp, elverk, logistiker, instruktör, ungdom, lasthantering ...

Visa alla uppdragsutbildningar

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren