hallare

Jag vill vara en viktig pusselbit i helheten

Det var under pandemin, då man samlade in tester på 16-åringar i Stockholmsområdet. Hemma i huset i Älvsjö ringde det på dörren för att hämta sonens test och den som hämtade det var klädd i militär uniform. Jag har alltid ångrat att jag aldrig fick göra lumpen och nu var det jag som öppnande dörren och började prata och det landade i att han föreslog att jag skulle kontakta Hemvärnet. Sagt och gjort. Jag tycker att livet är som en bok med olika kapitel och jag vill inte läsa samma hela tiden, utan vill att det ska hända nya saker. Och ibland vill jag ha lite action, och framförallt, inte ångra mig efteråt för att jag inte tog chansen.

Jag var i ett läge i livet då jag hade mer tid, jag är 58 år och barnen var större och min fru och jag har alltid stöttat varandras intressen och utveckling. Det fanns inga hinder, så jag slog en signal. Det visade sig att de behövde bandvagnsförare i kompaniet. Varför inte, jag gillar ju att köra bil.

Jag fick som de flesta andra specialister i Hemvärnet börja min utbildningsbana med GU-F. Två veckor på Väddö skjutfält som var jättebra. Sedan fortsatte det med befattningsutbildningen och för min del alltså på bandvagn.

Jag kunde ingenting om motorer, så jag fick plugga en del, men allt går att lära sig.

Det har varit lärorikt att utsätta sig för nya saker, men det bästa med kursen var alla människorna, både kurskamrater och instruktörer, och att utmaningarna har blivit större och större. Bandvagn är en häftig maskin som tar sig fram överallt!

Jag ser fram emot att mina kunskaper ska komma till användning i kompaniet och att få vara den där viktiga pusselbiten i helheten för att vi ska kunna lösa vår uppgift. Jag är musiker i det civila och jag ser att det finns tydliga paralleller mellan engagemanget i Hemvärnet och att vara cellist i en symfoniorkester.

Även i en orkester är det en tydlig hierarki, där en stämledare är som en gruppchef och konsertmästaren är som kursens dagelev. Man måste följa instruktioner och ta ansvar för sig själv och det finns inte utrymme för så mycket frifräsande. Man är nära varandra, måste lösa konflikter som uppstår och ändå vara bra på att se helheten och förstå att laget är viktigt.

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren