Säker i trafiken

Här har vi samlat allt material för studiecirkeln "SÄKER i trafiken" som kan användas i kårverksamheten. Materialet tar upp alla riskområden som också finns med i riskutbildningen som genomförs både vid civil körkortsutbildning och utbildning till militärt förarbevis. Studiecirkeln fungerar utmärkt för att fräscha upp sina kunskaper även för dem som haft körkort ett tag.

Här kan ni ladda ned studiematerialet. Det är bra om alla deltagare har tillgång till materialet, så skriv ut eller kopiera gärna upp det till alla. Materialet bygger på fem träffar med olika teman. Till varje träff finns en inspelad föreläsning där antingen Ingela Kronlund eller Inger Karlsson medverkar. Dessutom har vi samlat ett antal länkar till ytterligare fördjupning.

Träff 1

Filmen med föreläsningen till första träffen

Mera fakta om trafiksäkerhetsarbete hittar ni här och här.

Filmen om rattfylleri

Träff 2

Filmen med föreläsningen till andra träffen

Mera fakta om risker och riskfaktorer i trafiken hittar ni här och här.

Träff 3

Filmen med föreläsningen till tredje träffen

Mera fakta om hastigheter hittar ni här och mer fakta om viltolyckor hittar ni här.

Träff 4

Filmen med föreläsningen till fjärde träffen

Mera fakta om trötthet hittar ni här och mer fakta om alkohol och andra droger hittar ni här.

Träff 5

Filmen med föreläsningen till femte träffen

Mera fakta om fordonets inre och yttre säkerhet hittar ni här och här.

Blankett skadeanmälan motorfordon

Vill du göra en insats? Har du ett motorintresse? Vi har utbildningarna. Bandvagn, lastbil, buss, släp, elverk, logistiker, instruktör, ungdom, lasthantering ...

Visa alla uppdragsutbildningar

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren