hallare

Vi välkomnar Mats Gunnarsson till Bilkåren!

Efter årsskiftet tillträder Mats Gunnarsson en tjänst som verksamhetsutvecklare vid Bilkårens kansli. Mats har sina rötter i Norrbotten, men bor sedan många år i Kumla. Han har en stark känsla för hur organisationer som bygger på frivilligt arbete fungerar och har också själv gått med i Bilkåren tidigare för att kunna göra insatser. Han har de senaste åren verkat som regionbråd i Örebro län, vilket gör att han har en gedigen kunskap i det offentligt styrda Sverige.

”Jag är väldigt stolt över att få börja jobba för Bilkåren nästa år och hoppas att min kombination av lång erfarenhet inom ideella organisationer och bred kunskap om det offentliga Sveriges struktur ska komma till nytta i Bilkåren” säger Mats Gunnarsson. 

”Mats kommer att passa bra in i vårt team och förstärka vår verksamhet runt totalförsvaret. Jag är väldigt glad att Mats valt att hoppa på detta uppdrag, Bilkåren är inne i en väldigt expansiv period och många efterfrågar oss”, säger Eva Blomqvist, Bilkårens generalsekreterare.

Mats kommer att överta de uppgifter om totalförsvarsinformation och frågor i det området som Samuel Somo jobbar med nu, då Samuel lämnar Bilkårens kansli för andra uppgifter en bit in på nya året. Mats kommer att jobba 60% och tillträder sin tjänst som verksamhetsutvecklare den 12 januari.

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren