hallare

Vi hälsar Samuel välkommen till Bilkåren!

Totalförsvarsfrågorna blir allt viktigare och Bilkåren förstärker nu för att sätta fokus på hur vi bäst rustar oss för att möta framtida utmaningar inom totalförsvarsområdet. Vi hälsar Samuel Somo välkommen som verksamhetsutvecklare inom detta område.

”Med Samuel får vi en resursperson med stor erfarenhet från organisations- och engagemangsutveckling i civilsamhället. Dessa erfarenheter passar bra in när vi behöver utveckla vårt arbete för att ge fler möjlighet att engagera sig som förare och logistikpersonal i totalförsvaret”, säger Bilkårens generalsekreterare Eva Blomqvist.

”För mig är det finaste engagemang det osjälviska engagemanget. När du och jag ger av vår tid och kraft för att hjälpa andra. Det tycker jag genomsyrar det frivilliga försvaret och Bilkåren. Nu ser jag väldigt mycket fram emot att få bidra till att engagemanget inom Bilkåren stärker Sveriges totalförsvar. Och att vi som medlemmar, kårer och organisation står redo när samhället behöver det som mest.”, säger Samuel Somo.

Samuel tillträder sin tjänst som verksamhetsutvecklare den 16 augusti.

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren