hallare

Vårens rekryteringstävling avgjord!

Det blev Stockholmskåren som till slut tog hem segern i vårens rekryteringstävling Halva Potten, tätt följda av Östgötakåren och Mälardalens Bilkår. Det var först på den sista dagen som det hela avgjordes. Allra mest glädjande är det totala resultatet: under kampanjperioden har 29 kårer deltagit och rekryterat minst en ny medlem. Det gör att vi kan hälsa 118 nya medlemmar välkomna till Bilkåren under maj-juni.

”Många har blivit sporrade att satsa extra på rekrytering under denna period, inte minst tack vare alla aktiviteter under krisberedskapsveckan. Vi har märkt ett ökat inflöde av intresseanmälningar både via webben och ute på aktiviteter och även om denna rekryteringskampanj är slut nu hoppas jag att alla kårer fortsätter att jobba med att ta hand om alla intresseanmälningar”, säger Susanne Wieselgren som ansvarar för rekrytering på Bilkårens kansli.

Vi gratulerar Stockholmskåren till segern i kampanjen. De kom upp i 16 nya medlemmar och kammade därmed hem halva potten, 5.900:-, till kårkassan. Andra halvan av potten delades i tio småpotter på 590:- st, som har lottats ut bland alla kårer som rekryterat minst en ny medlem. De kårer som haft tur i den lottdragningen var Halland, Kalix, Hälsingland, Karlstad, Skaraborg, Hofors-Torsåker, Märsta-Sigtuna, Östersund, Borås och Lindome.

Här är listan på de 29 kårer som rekryterat under kampanjen 2/5-20/6:

Stockholm (16), Östgöta (15), Mälardalen (13), Halland (6), Helsingborg (6), Nyköping (6), Hässleholm-Perstorp (5), Gävle (4), Kalix (4), Kronoberg (4), Sydöstra Skåne (4), Umeå (4), Dalarna (3), Hälsingland (3), Karlstad (3), Skaraborg (3), Uppsala (3), Hofors-Torsåker (2), Kristianstad (2), Märsta-Sigtuna (2), Östersund (2), Borås (1), Gotland (1), Härnösand (1), Lindome (1), Luleå-Boden (1), Malmö (1), Skellefteå (1), Sollefteå (1).

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren