Uttalande med anledning av Rysslands invasion av Ukraina

Det är krig i Europa, i vår geografiska närhet. Igen! Krig borde vara ett förlegat sätt att lösa konflikter på, men nu får vi klara bevis för att så tyvärr inte är fallet. Ett oprovocerat, väpnat angrepp på en självständig, demokratisk stat, trots åtskilliga försök att lösa det med förhandlingar. Hela västvärlden står beredd och möter med sanktioner. Det är med stor sorg och bestörtning vi konstaterar att återigen får civilbefolkningen betala det högsta priset.

I det allvarliga säkerhetspoliska läge vi befinner oss i strömmar information om vad som sker. Vi behöver därför alla hjälpas åt att säkerställa att vi tar till oss verifierad information för att undvika att vi bidrar till att sprida desinformation. Tänk till innan du sprider ”nyheter”.

En uppmaning till våra hemvärnsbilkårister; följ med i nyhetssändningarna, ha koll på din utrustning och var redo att agera på order.

Vi är fortsatt beredda att försvara demokrati, frihet och mänskliga rättigheter. Bilkåren spelar en viktig roll i Sveriges totalförsvar.

Inger Karlsson och Ingela Kronlund, riksbilkårchefer

Eva Blomqvist, generalsekreterare

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren