hallare

Uppsala Bilkår segrade i årets TrafikQuiz

Årets TrafikQuiz, det åttonde året i rad, blev som vanligt en succé i form av engagemang. 41 av våra 49 kårer deltog i tävlingen och samlade tillsammans nästan 400 deltagare under en hektisk och rolig tävlingstimma sista torsdagen i mars. Det är därmed den aktivitet som samlar flest medlemmar på en gång i Bilkåren.

”Det är verkligen roligt att vi lyckats etablera detta som en årligt återkommande aktivitet som är så uppskattad av våra kårer och medlemmar. Det är verkligen inte dåligt att samla nästan 10% av våra medlemmar till en gemensam aktivitet, och även om det är en lekfull tävling så är det prestigefyllt att vinna”, säger Eva Blomqvist, generalsekreterare i Bilkåren.

Nu är alla inskickade svar sluträttade och resultatlistan har fastställts. Det var 20 uppgifter med tre delfrågor på varje uppgift och totalt kunde man få 60 poäng. Det var ett imponerande resultat med väldigt många kårer som hade höga poäng!

Segrare blev Uppsala Bilkår som hade imponerande 59 poäng! Grattis! På silverplats kom Östgöta Bilkår med 58 poäng och på delad bronsplats hittar vi Hofors-Torsåkers Bilkår och det ena av Lindome Bilkårs lag, båda på 57 poäng.

Här kan ni se hela resultatlistan.

bilkaren.se/trafikquiz går det att läsa alla frågorna och svaren från årets tävling.

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren