hallare

Teckningstävlingen Min skolväg avgjord

Under hösten har elever i klass 3-5 inbjudits att delta i Bilkårens teckningstävling "Min skolväg". Drygt 700 bidrag kom in och tolv kårer har utsett lokala/regionala segrare som skickats vidare till riksfinalen.

Juryn kunde konstatera att det var fantasifulla, färgglada och tänkvärda teckningar som beskriver barns väg till skolan.

– Vi förstår utifrån teckningarna att barnen verkligen har kollat på sin skolväg och förhoppningsvis tänkt på hur trafikmiljön ser ut på sin väg till skolan, säger Inger Karlsson som ansvarar för trafikfrågor i centralstyrelsen.

Det var verkligen ingen lätt uppgift att kora en segrare, men till slut enades juryn om bidraget från Saga Beyene i åk 4 på Floraskolan i Skellefteå. Juryns motivering var ”en tydlig och välgjord akvarellteckning som tydligt visar både skolvägen, miljön och vägmärken.”

Sagas klass kommer nu att få 3.000:- till klasskassan samt få sitt bidrag tryckt på en flyer som ska användas i Bilkårens trafiksäkerhetsarbete i framtiden.

Tre ytterligare deltagare fick hedersomnämnande för sina teckningar:

Vilma Sandberg, klass 5A på Futurumskolan i Bålsta

Olivia Oprea, åk 3 i Rödsta skola i Sollefteå.

Tilda Ögren, klass 4A på Gerestaskolan i Härnösand

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren