hallare

Teckningstävlingen Min skolväg avgjord

För andra året i rad arrangerade Bilkåren teckningstävlingen Min skolväg för landets 3-5-klassare. Under höstterminens första veckor har elever funderat över trafiksituationer på sin skolväg och tecknat dem för att vara med och tävla.

Totalt är det flera hundra teckningar som deltagit och kårerna har valt ut en lokal/regional segrare som gått vidare till riksfinalen.

”Det var ingen lätt uppgift att välja bland fantasifulla, detaljrika och fina teckningar”, säger Inger Karlsson, fd riksbilkårchef och ansvarig i juryn.

Till slut var det dock en teckning som imponerade mest på juryn och den var tecknad av Maja Polom i klass 4A i Linnéskolan i Eksjö. Juryns motivering lyder ”en fint tecknad bild med stor detaljrikedom där olika trafiksituationer uppmärksammas”.

Vi säger stort grattis till Maja och hennes klass som vinner ett presentkort på 3.000:- till klasskassan.

”Bilkåren ordnar denna teckningstävling för att få barn att fundera över trafiksäkerhet och olika trafiksituationer och det är kul att så många deltar”, avslutar Inger Karlsson.

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren