Smålandstenars Bilkår preliminära segrare i årets Trafikquiz

Trots Coronatider så var det 37 lag som tävlade i årets Trafikquiz i Bilkåren. Det börjar bli en fast och rolig tradition, sista torsdagsen i mars varje år, då bilkårister och vänner lägger pannorna i djupa veck under en timme och löser trafik- och fordonsfrågor.

I år var det många kårer som hade organiserat det så flera av deltagarna var med på distans. Skype, facetime, messenger, facebookgrupper, sms och telefoner har gått varma och när tävlingsledningen summerade kvällen kunde vi konstatera att mer än 360 personer hade deltagit.

– Det blev annorlunda i år, men kul att många tänker på nya sätt för att möjliggöra för många att vara med, säger Yvonne Nord, trafikansvarig i centralstyrelsen. I kristider som denna, då många är mer eller mindre isolerade, är det kanske viktigare än någonsin att göra roliga saker tillsammans.

Maxpoäng var 60 och det lag som preliminärt har fått ihop flest poäng är Smålandstenars Bilkår på 56 poäng, tätt följda av Enköpings Bilkår och Uppsala Bilkår, båda på 55 poäng. Innan den slutgiltiga segraren koras ska det sluträttas, men till dess får dessa lag stå på prispallen.

Hela den preliminära resultatlistan:

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren