Smålandsstenar bäst i Trafikquizet!

Nu är alla svaren kontrollrättade och det visade sig att de preliminära segrarna, Smålandsstenars Bilkår, även står som segrare efter sluträttningen. Vid kontrollrättningen visade det sig att det fanns några små slamkrypare så många lag har fått en något justerat poäng. Segrarna fick ihop imponerande 53 poäng av maximalt 60 och vi säger stort grattis!

Under helgens kårchefskonferens fick kårchefen Pia Pettersson ta emot förstapriset, diplom och ett presentkort till kåren på 5000:- att använda till en trafikaktivitet under det närmaste året.

Alla deltagande lag fick ta emot diplom av Bilkårens trafiksektion, Yvone Nord och Inger Karlsson. Andraplatsen delades av Uppsala och Hofors-Torsåkers Bilkår, som båda hade 52 poäng. Hela resultatlistan finns i dokumentbiblioteket på hemsidan.

Trafikquizet var finalen på den första delsträckan i ”Spelet om trafiken” 2017. Totalsegrare på delsträckan blev Göteborgs och Bohusläns Bilkår som gjort många trafikaktiviteter under första kvartalet. Tvåa blev Hofors-Torsåker och trea Smålandsstenar. Vi gratulerar alla till fina insatser och uppmanar alla kårer att fortsätta engagera sig under kommande delsträckor.

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren