hallare

Slingerbulten 2017 avgjord!

Slingerbulten är Rikshemvärnschefens utbildningskontroll av fordonsförare i Hemvärnet. I år genomfördes den på Kosta skjutfält med lag från de södra och östra hemvärnsbataljonerna.

Det var regniga och kyliga förutsättningar när lagen samlades till årets Slingerbulten. Inbjudna till årets tävling, eller utbildningskontroll, var lastbilsförare i hemvärnsbataljonerna i södra Sverige. Men vädret var inget hinder, alla förare gjorde sitt allra bästa i de olika momenten.

Utbildningskontrollen testar kunskaperna hos förarna inom bland annat precisionskörning, teori, fordonsvård, sjukvård och orientering.

När poängen hade räknats samman efter att alla moment genomförts stod laget från 37. Hemvärnsbataljonen som segrare. Laget bestod av förarna Petter Ruthblad och Johannes Buss Samuelsson och de fick ta emot den prestigefyllda slingerbulten av Rikshemvärnschefen Roland Ekenberg.

Vi lyfter på hatten och gratulerar!

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren