Riksbilkårchefen önskar alla medlemmar en god jul!

malin-i-foreningsdraktÄnnu ett verksamhetsår går mot sitt slut. Och vilket år det varit! Den absoluta höjdpunkten var självklart vår riksstämma i Falun. Det blev som vanligt en härlig mix av kära återseenden, nya bekantskaper, viktiga samtal, fest och glädje. På en riksstämma kan vi stanna upp en stund och njuta av de framgångar vi tillsammans åstadkommit, men också dra upp riktlinjerna framåt för att fortsätta vara en relevant och viktig organisation för både våra medlemmar och samarbetspartners.

Några av de utmaningar vi har är att fylla förarbefattningarna i Hemvärnet och i den civila krisberedskapen, fylla våra kurser med elever och fortsätta den positiva utvecklingen gällande antalet skrivna avtal och överenskommelser. En annan stor utmaning är att ge våra medlemmar möjlighet att utveckla sitt engagemang i Bilkåren. Det ska vara lätt att bli medlem och det ska vara lätt att engagera sig. Oavsett om du skriver avtal/överenskommelse eller engagerar dig inom kårverksamheten som styrelsefunktionär eller i tex trafikarbetet är du viktig för Bilkåren!

Centralstyrelsen och kanslipersonalen har besökt många kårer och utbildningar under året och mött engagerade medlemmar och elever. Vi har genomfört de första utbildningarna inom polisuppdraget och vi har dessutom genomfört utbildningar för personal på Högkvarteret. Vi är efterfrågade för vår kompetens och vårt engagemang.

Det finns så mycket jag skulle vilja nämna i denna julhälsning, men låt mig ta några exempel. Jag är så glad att vi under hösten äntligen kunde lansera vår nya hemsida. En välbehövlig ansiktslyftning som alla har glädje av, du som medlem, våra blivande medlemmar, våra funktionärer och inte minst våra samarbetspartners. Vår trafikverksamhet har fått ett uppsving tack vare vår satsning på Spelet om trafiken och engagemanget runt vårt landsomfattande     TrafikQuiz blev över förväntan. En annan positiv händelse var att vi under 2016 fick förtroendet att genomföra den första Slingerbulten, Rikshemvärnschefens utbildningskontroll för lastbilsförare. Vi hoppas såklart att det är början på en årlig tradition som får växa och på sikt även omfatta bandvagnsförare i Hemvärnet.

I början av februari flyttar vårt kansli till nya lokaler i ett nytt sammanhang. Vi kommer att finnas i Kollektiv-trafikens Hus, i anslutning till centralstationen i Stockholm, och där hoppas vi på många nya spännande kontakter och nätverk som ska bidra till vårt fortsatta arbete.

2017 bjuder på många utmaningar. Riksstämman fattade beslut om en mål- och verksamhetsinriktning för 2017-18 som vi tillsammans ska förverkliga. Vi har också antagit en ny värdegrund för Bilkåren som vi hoppas att du som medlem ska märka av. Och en höjdpunkt som jag själv ser fram emot nästa år är att vi ska arrangera Bilkårens   sommarträff för våra medlemmar. En träff för att stärka gemenskapen genom möten, skratt och gemensamma upp-levelser. En annan sak som jag kan avslöja är att vår tidning, Bilkåristen, kommer att få en ansiktslyftning nästa år. Ytterligare ett steg i att vara en modern organisation.

Snart är det dags att betala medlemsavgiften för 2017 – jag hoppas att det är ett lätt beslut att fortsätta vara med i Bilkåren. Du ska veta att du är viktig för oss, oavsett du är fordonsförare med avtal, funktionär, medlem som deltar på en och annan kåraktivitet eller bara stödjer oss med ditt medlemskap och läser Bilkåristen!

Nu väntar en lugn julhelg för mig och mina barn. En jul med förhoppningsvis massor med god mat och många sovmornar. Men därefter är det full fart mot 2017!

Jag önskar er alla en riktig härlig jul- och nyårshelg!

Malin Dreifaldt, riksbilkårchef

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren