Riksbilkårchefen önskar alla medlemmar en god jul!

malin-i-foreningsdraktÄnnu ett verksamhetsår går mot sitt slut. Och vilket år det varit! Den absoluta höjdpunkten var självklart vår riksstämma i Falun. Det blev som vanligt en härlig mix av kära återseenden, nya bekantskaper, viktiga samtal, fest och glädje. På en riksstämma kan vi stanna upp en stund och njuta av de framgångar vi tillsammans åstadkommit, men också dra upp riktlinjerna framåt för att fortsätta vara en relevant och viktig organisation för både våra medlemmar och samarbetspartners.

Några av de utmaningar vi har är att fylla förarbefattningarna i Hemvärnet och i den civila krisberedskapen, fylla våra kurser med elever och fortsätta den positiva utvecklingen gällande antalet skrivna avtal och överenskommelser. En annan stor utmaning är att ge våra medlemmar möjlighet att utveckla sitt engagemang i Bilkåren. Det ska vara lätt att bli medlem och det ska vara lätt att engagera sig. Oavsett om du skriver avtal/överenskommelse eller engagerar dig inom kårverksamheten som styrelsefunktionär eller i tex trafikarbetet är du viktig för Bilkåren!

Centralstyrelsen och kanslipersonalen har besökt många kårer och utbildningar under året och mött engagerade medlemmar och elever. Vi har genomfört de första utbildningarna inom polisuppdraget och vi har dessutom genomfört utbildningar för personal på Högkvarteret. Vi är efterfrågade för vår kompetens och vårt engagemang.

Det finns så mycket jag skulle vilja nämna i denna julhälsning, men låt mig ta några exempel. Jag är så glad att vi under hösten äntligen kunde lansera vår nya hemsida. En välbehövlig ansiktslyftning som alla har glädje av, du som medlem, våra blivande medlemmar, våra funktionärer och inte minst våra samarbetspartners. Vår trafikverksamhet har fått ett uppsving tack vare vår satsning på Spelet om trafiken och engagemanget runt vårt landsomfattande     TrafikQuiz blev över förväntan. En annan positiv händelse var att vi under 2016 fick förtroendet att genomföra den första Slingerbulten, Rikshemvärnschefens utbildningskontroll för lastbilsförare. Vi hoppas såklart att det är början på en årlig tradition som får växa och på sikt även omfatta bandvagnsförare i Hemvärnet.

I början av februari flyttar vårt kansli till nya lokaler i ett nytt sammanhang. Vi kommer att finnas i Kollektiv-trafikens Hus, i anslutning till centralstationen i Stockholm, och där hoppas vi på många nya spännande kontakter och nätverk som ska bidra till vårt fortsatta arbete.

2017 bjuder på många utmaningar. Riksstämman fattade beslut om en mål- och verksamhetsinriktning för 2017-18 som vi tillsammans ska förverkliga. Vi har också antagit en ny värdegrund för Bilkåren som vi hoppas att du som medlem ska märka av. Och en höjdpunkt som jag själv ser fram emot nästa år är att vi ska arrangera Bilkårens   sommarträff för våra medlemmar. En träff för att stärka gemenskapen genom möten, skratt och gemensamma upp-levelser. En annan sak som jag kan avslöja är att vår tidning, Bilkåristen, kommer att få en ansiktslyftning nästa år. Ytterligare ett steg i att vara en modern organisation.

Snart är det dags att betala medlemsavgiften för 2017 – jag hoppas att det är ett lätt beslut att fortsätta vara med i Bilkåren. Du ska veta att du är viktig för oss, oavsett du är fordonsförare med avtal, funktionär, medlem som deltar på en och annan kåraktivitet eller bara stödjer oss med ditt medlemskap och läser Bilkåristen!

Nu väntar en lugn julhelg för mig och mina barn. En jul med förhoppningsvis massor med god mat och många sovmornar. Men därefter är det full fart mot 2017!

Jag önskar er alla en riktig härlig jul- och nyårshelg!

Malin Dreifaldt, riksbilkårchef

 

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren