Premiär för Slingerbulten

Den gångna helgen har Bilkåren genomfört Rikshemvärnschefens Utbildningskontroll, Slingerbulten, för fordonsförrare för första gången. Det var ett pilotförsök i liten skala med deltagande lag från sex av de 40 hemvärnsbataljonerna. Segrare detta premiärår blev lastbilsförarna och bilkåristerna Åsa Djupström och Christian Lindeskov från 27.Hvbat.

Ingela Kronlund som varit övergripande övningsledare inledde helgen med att hälsa välkommen och betona att vi ska ha kul samtidigt som vi fortsätter att utveckla våra färdigheter som förare i Hemvärnet. Utbildningskontrollen genomfördes som fyra huvudmoment; körning, vård, order och orientering. Inom de olika huvudmomenten var det flera delmoment så förarna har testats i precisionskörning, backning, sjukvård, systemkunskap, militära trafikregler och mycket mer.

Utbildningskontrollen besöktes givetvis av rikshemvärnschefen, brigadgeneral Roland Ekenberg. Han var nöjd med det han såg och fick uppleva; duktiga och engagerade fordonsförare i hemvärnet som mätte sina kunskaper i relevanta moment. Han såg flera syften med en sån här utbildningskontroll; självklart att få tillfälle att följa upp kunskapsnivån, men också vidareutveckling för förarna och inte minst att träffas och byta idéer med varandra hur man jobbar med fordonstjänsten hemma på sina förband.

segrarlaget
Rikshemvärnschef Roland Ekenberg flankerad av segrarna Christian Lindeskov och Åsa Djupström.

Rikshemvärnsvhefen höll i prisutdelningen i samband med avslutningen och segrare i Slingerbulten 2016 blev alltså laget från Södermanland, bestående av Åsa Djupström och Christian Lindeskov.

En intensiv helg på Väddö skjutfält och vid avslutningen var alla, både deltagare och instruktörer, överens om att det varit kul och nyttigt.

”Vi hoppas att denna pilotomgång ska få en fortsättning. På sikt hoppas vi att Slingerbulten ska omfatta alla hamvärnsbataljonerna och ha moment för både lastbils- och bandvagnsförare”, säger Ingela Kronlund, vice ordförande och ansvarig för militär utbildning i Bilkårens centralstyrelse.

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren