Personalförändringar hos Bilkåren

Efter många år har vår trotjänare Adam Hovind bestämt sig för att sluta på Bilkåren och ta sig an nya utmaningar, i Försvarsmakten. Adam har under sina år på kansliet bidragit mycket i arbetet för att utveckla våra militära uppdrag och de administrativa rutinerna runt dem. Vi önskar honom lycka till med nya jobbet och ser fram emot att ha fortsatt mycket kontakt med honom i hans nya roll på Militärregion Mitt. Adam slutar sin anställning i Bilkåren i månadsskiftet april-maj.

För att hantera utbildningsadministration för våra militära kurser kommer Anki Persson att förstärka kansliet under det närmaste halvåret. Anki är för många ett välkänt ansikte i utbildningssammanhang, då hon i många år varit verksam som kursadjutant på våra militära kurser. Anki är med i Ström-Hammerdals Bilkår och också aktiv i sitt avtal med Polismyndigheten. Anki tillträder sin tjänst som utbildningshandläggare den 4 maj.

Ett annat nytt ansikte på kansliet är Jimmy Johnsson som tillträtt en halvtidstjänst som projektledare inom våra militära uppdrag. Jimmy kommer att överta en del av uppgifterna som Adam jobbat med, bland annat kontakter med militärregioner och utbildningsgrupper under planerings/genomförandeprocessen av våra utbildningar, kontakter med medlemmar och kårer om utbildningsplaner och förbereda vårt arbete med Bilkårens nya befattningar i Försvarsmakten. Även Jimmy är ett välkänt ansikte i Bilkåren, då han i många år varit aktiv i Östgöta Bilkår. Jimmy kommer att vara placerad på vårt filialkontor i Norrköping och har tillträtt idag, 6 april.

Vi hälsar också Morgan Öberg välkommen till Bilkårens kansli som verksamhetsutvecklare för totalförsvarsfrågor. Morgan är engagerad i Södertörns Bilkår och är aktiv som bandvagnsförare i Hemvärnet. Morgan kommer att finnas på vårt kansli i Stockholm och hans tillträdesdag är den 27 april.

Varmt välkomna allihop!

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren