Östgötakåren tog hem halva potten!

Under maj månad har Bilkåren haft en rekryteringskampanj för våra kårer med namnet HALVA POTTEN. För varje ny medlem som rekryterats under kampanjen har vi lagt en hundralapp i en pott och efter sista rapporteringsdag så var potten uppe i 7.300:-.

Den kår som rekryterat flest medlemmar under kampanjen får halva potten, dvs 3.650:- till kårkassan. Suveräna segrare blev Östgöta Bilkår som rekryterat hela 13 nya medlemmar den senaste månaden. Fantastiskt bra jobbat! Stort grattis säger vi som jobbar med rekrytering på kansli och i centralstyrelse.

Totalt var det 25 kårer som rekryterat minst en ny medlem under maj månad. Den andra halvan av potten delades i tio småpotter som lottades ut bland de kårer som rekryterat. Lyckliga vinnare blev kårerna i Älvsjö, Uppsala, Halland, Hälsingland, Märsta-Sigtuna, Kalix, Åstorp-Klippan, Dalarna, Luleå-Boden och Skellefteå. Grattis säger vi till er också.

Men allra mest måste vi gratulera oss alla; 73 nya medlemmar i Bilkåren! Till er vill vi säga VÄLKOMNA!, vi hoppas att ni ska hitta er engagemangsform hos oss!

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren