hallare

Malin önskar alla en God Hjul!

På olika sätt har vi uppmärksammat att Bilkåren som riksorganisation har funnits i 75 år. Under dessa år har vi ställt upp och varit beredda. Tusentals medlemmar har utbildat sig och jobbat oegennyttigt för Bilkåren och för våra olika uppdragsgivare genom åren. Kanske var du med på Sommarträffen i Marma i augusti då vi firade de 75 åren med stort tårtkalas, eller har du fått nöja dig med att se alla bilder som delades från firandet? Sommarträffen blev utan tvekan min sommars absoluta bilkårshöjdpunkt. Så mycket skoj, så många nya och gamla vänner och så mycket Bilkårskänsla. Jag kommer att leva gott på minnena länge!

En annan av årets höjdare var när jag och övriga i styrelsen åkte runt och besökte mer än 30 av våra kårers årsmöten. Vi träffade flera hundra av våra medlemmar och pratade med varandra om vad som känns viktigt i Bilkåren nu och framöver. Det är också skoj att vi under året har gett vår tidning Bilkåristen en ansiktslyftning. Nu kan vi ännu tydligare visa att vi är en modern organisation med en snygg webb och en fräsch tidning.

Jag får ofta bekräftat att vi är en efterfrågad resurs i samhället och att många pratar gott om Bilkåren och vet att vi är kompetenta i det vi gör. Ett konkret exempel är i arbetet med totalförsvarsplaneringen som kommit igång på allvar. Bilkåren är med på en massa hörn och 2018 och de närmaste åren därefter kommer det att märkas på många håll, inte minst under den stora totalförsvarsövningen som genomförs 2020. På ett sätt blir det en ännu större utmaning än Aurora, den största Försvarsmaktsövningen på mer än tjugo år, som genomfördes i höstas. Det har varit fantastiskt att se hur många bilkårister som deltagit i Aurora och övat i sina befattningar och jag hoppas att det blir lika bra 2020, då både civila myndigheter och Försvarsmakten ska öva tillsammans.

Som du märker så händer det mycket på ett år och då har jag inte ens nämnt flytten av vårt kansli eller hela vår stora kursverksamhet eller alla trafikaktiviteter som vi också gjort. För några dagar sedan lanserade vi också nyheten ”Mina sidor” där du som medlem kan gå in och uppdatera dina kontaktuppgifter eller se vilka kurser du gått eller är anmäld till.

Jag kan lova dig ett minst lika aktivt 2018. Du kommer att märka det på flera sätt. Riksstämma i Södertälje. Massor av aktiviteter under krisberedskapsveckan i maj. Stort utbud av kurser på både militära och civila sidan. Och, inte minst, aktiva kårer med mängder av aktiviteter att delta i. Som du ser kommer det att vara värt att fortsätta vara medlem och att hjälpa till och vara en god ambassadör för Bilkåren. Vi behöver dig, så tack för att du fortsätter att vara medlem!

God Hjul och Gott Nytt År!

Malin Dreifaldt

Riksbilkårchef

 

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren