hallare

Malin önskar alla en God Hjul!

Vilket år vi har haft! Jag sitter här framför brasan och kan inte annat än le och känna mig stolt över vad Bilkårens medlemmar tillsammans har åstadkommit under ett väldigt händelserikt år.

På olika sätt har vi uppmärksammat att Bilkåren som riksorganisation har funnits i 75 år. Under dessa år har vi ställt upp och varit beredda. Tusentals medlemmar har utbildat sig och jobbat oegennyttigt för Bilkåren och för våra olika uppdragsgivare genom åren. Kanske var du med på Sommarträffen i Marma i augusti då vi firade de 75 åren med stort tårtkalas, eller har du fått nöja dig med att se alla bilder som delades från firandet? Sommarträffen blev utan tvekan min sommars absoluta bilkårshöjdpunkt. Så mycket skoj, så många nya och gamla vänner och så mycket Bilkårskänsla. Jag kommer att leva gott på minnena länge!

En annan av årets höjdare var när jag och övriga i styrelsen åkte runt och besökte mer än 30 av våra kårers årsmöten. Vi träffade flera hundra av våra medlemmar och pratade med varandra om vad som känns viktigt i Bilkåren nu och framöver. Det är också skoj att vi under året har gett vår tidning Bilkåristen en ansiktslyftning. Nu kan vi ännu tydligare visa att vi är en modern organisation med en snygg webb och en fräsch tidning.

Jag får ofta bekräftat att vi är en efterfrågad resurs i samhället och att många pratar gott om Bilkåren och vet att vi är kompetenta i det vi gör. Ett konkret exempel är i arbetet med totalförsvarsplaneringen som kommit igång på allvar. Bilkåren är med på en massa hörn och 2018 och de närmaste åren därefter kommer det att märkas på många håll, inte minst under den stora totalförsvarsövningen som genomförs 2020. På ett sätt blir det en ännu större utmaning än Aurora, den största Försvarsmaktsövningen på mer än tjugo år, som genomfördes i höstas. Det har varit fantastiskt att se hur många bilkårister som deltagit i Aurora och övat i sina befattningar och jag hoppas att det blir lika bra 2020, då både civila myndigheter och Försvarsmakten ska öva tillsammans.

Som du märker så händer det mycket på ett år och då har jag inte ens nämnt flytten av vårt kansli eller hela vår stora kursverksamhet eller alla trafikaktiviteter som vi också gjort. För några dagar sedan lanserade vi också nyheten ”Mina sidor” där du som medlem kan gå in och uppdatera dina kontaktuppgifter eller se vilka kurser du gått eller är anmäld till.

Jag kan lova dig ett minst lika aktivt 2018. Du kommer att märka det på flera sätt. Riksstämma i Södertälje. Massor av aktiviteter under krisberedskapsveckan i maj. Stort utbud av kurser på både militära och civila sidan. Och, inte minst, aktiva kårer med mängder av aktiviteter att delta i. Som du ser kommer det att vara värt att fortsätta vara medlem och att hjälpa till och vara en god ambassadör för Bilkåren. Vi behöver dig, så tack för att du fortsätter att vara medlem!

God Hjul och Gott Nytt År!

Malin Dreifaldt

Riksbilkårchef

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren