Klart med ny lokalisering av Bilkårens kansli

Det är nu klart vart flyttlasset för Bilkårens kansli ska gå. Nuvarande hyresvärd har aviserat att de har nya planer för fastigheten på Östhammarsgatan, varför vi blivit uppsagda. Sedan det beskedet har vi sökt och tittat på olika lösningar för vårt framtida kansli och nu har centralstyrelsen fattat beslut om ny hemvist för vårt kansli. En bit in på nästa år kommer kansliet att flytta till Kollektivtrafikens Hus i Stockholm.

”Det känns jättebra att vi hittat ett så spännande lokalalternativ för vårt kansli”, säger Malin Dreifaldt, riksbilkårchef. ”Flytten av kansliet till Kollektivtrafikens hus är en del i ett förnyelsearbete i Bilkåren där vi hoppas att närheten till nya intressanta organisationer och företag kan leda till nya samarbeten som fortsätter att utveckla Bilkåren. Vi tror att detta kan öppna nya dörrar och leda till ny verksamhet i framtiden. Det kändes helt rätt att flytta hit när möjligheten öppnades, både för det centrala läget och det spännande sammanhanget”, avslutar Malin Dreifaldt.

”Vi är mycket glada över att få hälsa Sveriges Bilkårers Riksförbund välkomna till Kollektivtrafikens hus. Det blir ett mycket bra tillskott till vår samverkansmiljö. Kollektivtrafikens hus är en mötesplats och här skapas utrymme att mötas, diskutera och hitta lösningar tillsammans”, säger Christina Djurestål, platschef på Kollektivtrafikens Hus. 

kollektivtrafikens husKollektivtrafikens Hus ligger vägg i vägg med centralstationen i Stockholm och har en lång historia. Huset uppfördes på 1920-talet och inrymde från början väntsalen för förstaklassresenärerna. För några år sedan renoverades huset och en spännande kontorsmiljö skapades med en bärande idé om att främja samverkan mellan olika hyresgäster. Här sitter flera branschföretag och organisationer med anknytning till kollektivtrafik, men också intresseorganisationer som jobbar med påverkan mm.

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren