hallare

Ida Texell föreslås till ny ordförande i Bilkåren

Ida Texell, välmeriterad ledare från både offentlig sektor och civilsamhället föreslås bli ny ordförande i Bilkåren på riksstämman i september. Hon kommer då att efterträda Inger Karlsson och Ingela Kronlund som under de senaste fyra åren delat på ordförandeskapet och som aviserat sin avgång i och med årets riksstämma.

Ida har stor erfarenhet av styrelsearbete i olika organisationer, bland annat i Civilförsvarsförbundet, Svenska Livräddningssällskapet och är just nu ordförande i Scouterna. Hon sitter också i Folk och Försvars styrelse.

”Vi är väldigt glada att Ida Texell tackat ja till att kandidera som ordförande i Bilkåren”, säger Carin Widestål Liljenberg, sammankallande i valberedningen. ”Vi är övertygade om att Ida kommer att bidra med energi och erfarenheter som är viktiga för den utvecklingsfas som Bilkåren befinner sig i. Ida är relativt ny i Bilkåren, men får runt sig en styrelse med mycket kunskap om organisationen där vi är glada att Mikael Frisell och Hanna Åström fortsätter i sina roller som vice ordförande. Det blir en stark trojka med olika kompetenser och perspektiv som vi är övertygade om blir bra för Bilkåren”, avslutar Carin.

”Den senaste tidens omvärldsutveckling understryker betydelsen av de frivilliga försvarsorganisationernas insatser och bidrag. Bilkåren har en mycket viktig roll för vårt totalförsvar! Bilkåren är avgörande för hur vi i Sverige skapar ett robustare samhälle och stärker vår gemensamma förmåga, både i en samhällskris och ytterst under ett krig”, säger Ida Texell.

”Jag är mycket hedrad och stolt över att få bidra inom ramen för vår förmågehöjning. Jag högaktar det Bilkåren står för och ser upp till Bilkåren. Jag är glad och stolt över nomineringen och kommer att göra mitt yttersta inom ramen för uppdraget. Tillsammans skapar vi ett säkert samhälle”, avslutar Ida.

 

Valberedningens förslag i sin helhet:

Ordförande: Ida Texell, Sollentuna (nyval)

Vice ordförande: Mikael Frisell, Boden (omval) och Hanna Åström, Falkenberg (omval)

Ekonomiskt föredragande: Mikael Lindström, Östersund (nyval)

Ledamöter: Marie Larsson, Sundsvall (omval), Henrik Bengtsson, Höganäs (omval), Jimmy Johnsson, Norrköping (nyval), Helene Nilsson, Ödåkra (nyval) och Susanne Clausen, Lagan (nyval).

 

Riksstämman genomförs den 17-18 september i Bålsta.

 

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren