Höstens spurttävling igång!

Bilkåren lyckades förra året bryta en flera års nedåtgående medlemstrend och kunde tack vare fin rekrytering ute i kårerna öka medlemsantalet. Ambitionen är fortsatt hög och nu vill vi visa att det inte var ett engångstillfälle, utan att vi är en organisation som utvecklas och fortsätter att växa.

”Idag passerade vi 490 nya medlemmar hittills i år”, berättar Susanne Wieselgren som jobbar med rekrytering på Bilkårens kansli. ”Det är lika många som vid motsvarande tidpunkt förra året, så det ser verkligen bra ut även i år”, fortsätter Susanne.

Idag går startskottet för vår höstrekrytering, en spurttävling för att peppa på alla kårer att göra det där lilla extra för att vi ska nå ända fram. Spurttävlingen pågår under perioden 17/10-30/11 och de kårer som lyckas rekrytera minst fem nya medlemmar under dessa veckor får lite klirr i kårkassan.

”Målet är att rekrytera 700 nya medlemmar i år. Det behöver vi, inte bara för att fortsätta växa, utan inte minst för att fylla alla de uppdrag och uppgifter vi har i Bilkåren. Vi har det senaste året ökat antalet uppdrag på både den militära och den civila sidan. Lägg därtill vår stora kårverksamhet, så är det inte svårt att konstatera att det verkligen finns nåt att rekrytera till. Nya medlemmar behövs verkligen när vi behöver bredda engagemanget”, avslutar Susanne Wieselgren.

Frågor? Hör av er till Susanne Wieselgren, susanne.wieselgren@bilkaren.se eller 08-579 388 91.

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren