Höstens spurttävling avgjord

Nu har Bilkårens rekryteringsspurttävling avslutats. Under några veckor har vi satt extra fokus på rekryteringen och under den perioden har vi fått 101 nya medlemmar till Bilkåren. Det är 25 av våra kårer som har bidragit till det fina resultatet och tio av dem har rekryterat minst 5 nya medlemmar och får därmed en premie till kårkassan.

”Jättekul att det gott så bra”, säger Susanne Wiselgren som ansvarar för rekrytering på kansliet. ”Detta visar verkligen att vi tillsammans kan komma långt när vi bestämmer oss. Nu hopas vi att inte luften går ur utan att vi hinner och orkar göra det lilla extra de sista veckorna av året. Då har vi gott hopp om att även 2016 öka vårt medlemsantal och det vore verkligen häftigt”, avslutar Susanne.

Ett stort tack till deltagande kårer och ett varmt välkommen till våra 101 nya medlemmar!

Resultatlistan

spurt-slut

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren