Falun invaderades av bilkårister

Bilkårens riksstämma genomförs vartannat år och denna gång stod Dalarnas Bilkår som arrangör när den hölls i anrika Dalasalen på fd Dalaregementet i Falun. Runt 250 bilkårister från hela landet ”invaderade” Falun denna helg för att delta. Riksstämman är inte bara förhandlingar, utan också fest och samvaro, intressanta föredrag, medaljutdelningstamma och korum för att ge några axplock. Årets stämma  var en blandning av fina traditioner och nyheter för att leva upp till devisen ”En stark och modern organisation – en resurs i tiden”.

Bland gästerna fanns bland annat försvarsminister Peter Hultqvist som höll ett intressant och uppskattat anförande i anslutning till öppnandet på lördagen.

Malin Dreifaldt från Västerås omvaldes som riksbilkårchef för ytterligare två år. Även de två vice ordförandena Inger Karlsson och Ingela Kronlund omvaldes för ytterligare en period. Styrelsen består i övrigt av Anna Karin Fredmer, Anna Ersson, Susanne Henning, Charlotta Dahlberg, Yvonne Nord, Klas Hannu och Maria Holmberg.

Viktiga beslut under stämman var exempelvis att ändra stadgarna så att den undre åldersgränsen för medlemskap slopas. Nu blir det alltså möjligt även för yngre ungdomar att vara medlemmar i Bilkåren, ett demokratiskt och inkluderande beslut. Stämman fastställde också en ny värdegrund för Bilkåren och antog mål- och verksamhetsinriktning för 2017 – 2018.

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren