Peter Hultqvist kommer till riksstämman

peterhultqvist-”Vi är mycket glada att försvarsminister Peter Hultqvist tackat ja till att medverka på vår riksstämma i Falun den 17/9”, säger riksförbundets ordförande Malin Dreifaldt.

”Försvarsministern har verkligen ett genuint intresse för de frivilliga försvarsorganisationerna och det är ju förstås extra kul att han har möjlighet att prioritera oss i Bilkåren i höst. Peter Hultqvist kommer att hålla ett anförande under stämmans första dag, lördagen den 17 september.”

Förutom försvarsministerns medverkan blir det flera intressanta medverkande på våra seminarier. Bland annat får vi lyssna på insatsledaren Lars-Göran ”Uddas” Uddholm, generalmajor Bengt Andersson som ska vara övningsledare för den stora Försvarsmaktsövningen Aurora nästa år och Göran Kessell på Polismyndighetens nationella operativa avdelning.

Vi räknar med uppåt 300 deltagare kommer att finnas med under den två dagar långa stämman som hålls i Dalasalen på det gamla Dalregementesområdet.

Mer information: Malin Dreifaldt, 073-991 38 09

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren