hallare

Enastående insatser i Bilkåren under årets krisberedskapsvecka

Det har varit en fantastisk vecka, konstaterar Bilkårens projektledare Samuel Somo, när han sammanfattar krisberedskapsveckan 2022.

Allt är inte sammanställt ännu, men redan nu kan vi konstatera att 32 av våra kårer gjort en eller flera aktiviteter under veckan. Vi har haft informationsaktiviteter i minst 40 kommuner under veckan och sannolikt mött flera tusen personer. Det har varit grymt att se alla bilder i våra sociala medie-kanaler under veckan!

Extra roligt var förstås lanseringen av vårt nya spel Klippan, en ny och rolig metod att nå ut med information om beredskap, och vårt koncept med att arrangera beredskapsmiddag som ett annorlunda fredagsmys.

”Vi har fått mycket extern uppmärksamhet för denna del i vår kampanj och det känns särskilt kul att MSB lyft upp det som ett bra exempel på aktivitet. Vi vet redan nu att det ordnades mer än 300 beredskapsmiddagar i fredags där det diskuterades krisberedskap”, berättar Samuel.

Nu ikväll har vi avslutat veckan med att ordna en stor medlemsaktivitet där tjugo av våra kårer tävlat mot varandra i ett krisquiz. Det var en idé som lanserades förra året och det blev så populärt så vi kände att det måste vi fortsätta med, avslutar en nöjd projektledare Samuel Somo.

”Jag är enormt stolt över vad Bilkåren bidragit med denna vecka, säger Ida Texell, nyvald ordförande i Bilkåren. Vi har ett uppdrag att bidra med information till allmänheten och denna vecka har våra kårer och medlemmar verkligen visat att vi är en kraft att räkna med i det jobbet.”

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren