hallare

Digital satsning på Bilkårens militära fordonsinstruktörer

Böcker trycks allt mindre och alltmer av utbildningsmaterial vi använder finns numera bara i digitalt format. Det är bakgrunden till att Bilkåren under vintern börjar utrusta de militära fordons- och bandvagnsinstruktörerna med digitala läsplattor där viktiga handböcker mm för fordonstjänsten ligger nedladdade. Idag började de distribueras ut till instruktörerna.

”Läsplattorna administreras av Bilkåren vilket möjliggör att vi på distans kan ladda upp aktuella versioner av handböcker som berör fordonstjänsten”, berättar Morgan Öberg som varit projektledare för satsningen.

Vi kan göra denna satsning tack vare stöd från Kronprinsessan Margaretas Landstormsfond

”Som organisation tar Bilkåren en rad digitala steg nu och detta är ett av dem. Vi arbetar redan med itslearning som digital lärplattform för de militära utbildningarna. Det är verkligen kul att vi kan göra denna satsning för att underlätta för våra instruktörer som jobbar på våra centrala fordonsutbildningar”, berättar Bilkårens generalsekreterare Eva Blomqvist.

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren