hallare

Digital riksstämma i Bilkåren

Bilkårens riksstämma kommer att genomföras som ett digitalt arrangemang 2020, det beslutade centralstyrelsen på sitt sammanträde idag, den 16 maj.

En riksstämma i Bilkåren är vanligtvis ett arrangemang med många deltagare och mycket olika aktiviteter, men den rådande Coronasituationen gör att vi måste tänka om.

-Vi vill undvika onödigt resande och för många deltagare på samma plats och väljer därför att detta år genomföra riksstämman digitalt, säger Inger Karlsson, riksbilkårchef.

Det är förstås tråkigt att inte kunna ses på riktigt, både för alla som planerat att åka dit och för arrangörerna i Skånes kårråd, men situationen är som den är och vi vill agera på ett ansvarsfullt sätt. Riksstämman kommer nu att genomföras på en dag, lördagen den 12 september.

Riksstämman ska ta ställning till ett antal propositioner och motioner samt välja centralstyrelse för den kommande tvåårsperioden.

Mer information om praktiska detaljer mm kommer att skickas ut till våra kårer de närmaste veckorna.

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren