Brittmarie Utterström har avlidit

Det är med stor sorg som vi tagit emot beskedet att vår tidigare riksbilkårchef Brittmarie Utterström avled den 13 januari 2018. Brittmarie var riksbilkårchef under åren 1983-1996.

Brittmarie uppvaktas på sin 80-årsdag av vår nuvarande riksbilkårchef Malin Dreifaldt.

Brittmarie har betytt oerhört mycket för Bilkåren. Hennes tydliga och fasta ledarskap skapade en stor respekt för Bilkåren externt; i Försvarsmakten och andra myndigheter och bland andra organisationer och samarbetspartners. Hon var också en högt uppskattad ledare för organisationen internt. Hennes aldrig sinande engagemang och intresse för våra utbildningar, vårt arbete med trafiksäkerhet och det viktiga lokala kårarbetet har varit betydelsefullt, även efter att hon avgått som riksbilkårchef.

Vi är tacksamma för den tid och kraft som hon gett till Bilkåren och sänder varma tankar till Brittmaries make Sören och söner med familjer.

Ni som vill hedra Brittmaries minne kan enligt familjens önskan göra det genom en gåva till Toto´s fond, bankgiro 5118-4182 eller swish 123 511 0358.

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren