hallare

Bilkårister ”invaderar” Södertälje

Kommande helg håller Sveriges Bilkårers Riksförbund, Bilkåren sin riksstämma i Södertälje. Runt 200 bilkårister kommer till Södertälje för att delta i förhandlingar och andra aktiviteter runtom stämman.

”Det känns roligt att få lägga vår stämma i Södertälje”, säger Malin Dreifaldt, riksbilkårchef. ”Vi har haft väldigt mycket utbildning och konferenser här under många år.”

Riksstämman kommer att hållas på hotell Skogshöjd och lördagen gästas stämman av kommunstyrelsens ordförande Boel Godner som kommer att hålla ett anförande i anslutning till öppnandet kl 13.30 och senare under dagen kommer Överbefälhavaren Micael Bydén och medverkar.

”Vi är naturligtvis väldigt glada att ÖB har möjlighet att prioritera att delta på vår riksstämma, det ser vi som en viktig signal att frivilliga är viktiga i det svenska försvaret. Bilkåren är en av 18 frivilliga försvarsorganisationer och är den organisation som har de största bemanningsuppdragen för Hemvärnets specialistbefattningar. Vi rekryterar och utbildar fordonsförare, inte bara till Hemvärnet, utan också till samhällets civila krisberedskap. Vi är en organisation i medvind på många sätt, vi har till exempel vänt en negativ medlemstrend och har ökat vårt medlemsantal de senaste tre åren och vår kunskap och vårt engagemang efterfrågas av många myndigheter”, avslutar Malin Dreifaldt.

Mer information

Malin Dreifaldt, riksbilkårchef, 073-991 38 09

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren