hallare

Bilkårens trafikdag i strålande sol!

Det blev en manifestation för engagemang och trafiksäkerhet när Bilkåren genomförde sin trafikdag för femte året i rad.

”Att jobba med trafiksäkerhet är en del av Bilkårens DNA och många kårer och medlemmar är engagerade i dessa frågor”, säger Peter Tuvegård, som ansvarade för samordningen av årets Trafikdag. ”Förutom att vi bidrar till att öka kunskapen hos människor om trafiksäkerhet blir dessa aktiviteter ett bra sätt att engagera medlemmar”, fortsätter Peter.

Bilkårens trafikdag är en aktivitet där kårerna ordnar aktiviteter lokalt och löser olika ”uppdrag” under dagen. Det blir ett sätt att under lättsamma former jobba med trafiksäkerhetsinformation. Årets uppdrag har bland annat varit att dela ut flygblad, att räkna vägmärken, räkna mobilanvändning och kasta bollar på rätt vägmärken.

Totalt var det 19 kårer som deltog och gjorde aktiviteter och de var många kårer som löste nästan alla uppdrag så i den interna tävlingen blev det inte mindre än fem kårer som kom i topp; Enköping, Halland, Hofors-Torsåker, Höglandet och Örnsköldsvik.
”Tävling i all ära, men den största vinsten är förstås att vi nått ut med ett viktigt budskap. Kårerna har tillsammans mött ett par tusen människor och bland annat delat ut flera tusen flygblad om viltolyckor och hastighet”, avslutar Peter Tuvegård.

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren