Bilkårens Trafik-Quiz 2017 avgjort!

Ikväll avgjordes årets upplaga av Bilkårens Trafik-Quiz. Totalt deltog 31 kårer som under en timme på torsdagskvällen löste kluriga uppgifter om trafik och fordon. Kårerna samlade tillsammans 282 deltagare, vilket gör att detta är den av Bilkårens aktiviteter som samlat flest deltagare.

Trafik-Quizet är en del av ”Spelet om trafiken” som är en större satsning på trafiksäkerhetsarbete i Bilkåren som pågår under hela året. Denna aktivitet var avslutningen på den första delsträckan som pågått under första kvartalet och har haft fokus på att öka vår egen kunskap och engagemang för frågorna. Spelet om trafiken fortsätter nu med andra delsträckan som har fokus på att undersöka trafikmiljön i en rad kommuner.

Preliminär* resultatlista Trafik-Quizet

*Resultatlistan kan komma att korrigeras efter den slutgiltiga rättningen

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren