hallare

Bilkåren + Vårruset = SANT!

På tisdag smäller det! Då drar årets största motionsturné för kvinnor, - Vårruset, igång och en av av samarbetsparterna är Bilkåren.

”Vi är taggade och redo”, säger Bilkårens projektledare Mats Gunnarsson. ”Det är ett unikt tillfälle att möta tiotusentals kvinnor och prata om krisberedskap samtidigt som vi engagerar många av våra egna medlemmar att hjälpa till under turnén. Det kommer att bli riktigt skoj!”

Det är andra året som Bilkåren är samarbetspartner till Vårruset. Turnén startar i Malmö på tisdag, den 2 maj och fortsätter sedan över hela landet med tjugo arrangemang från norr till söder. Avslutningen blir i Östersund den 13 juni.

Vi önskar alla bilkårister lycka till med informationsinsatserna och påminner samtidigt om att du som är bilkårist och planerar att springa något av loppen kan få din startavgift betald. Det enda du behöver göra är att skicka en bild på dig själv i Bilkårens profilkläder, tröja, mössa eller jacka – spelar ingen roll,   och maila till mats.gunnarsson@bilkaren.se

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren