hallare

Bilkåren och FAK tecknar avtal med länsstyrelsen i Skåne

Tempot på arbetet med att bygga upp totalförsvaret har ökat väsentligt efter det senaste försvarspolitiska beslutet. Många myndigheter ser de frivilliga försvarsorganisationerna som viktiga pusselbitar i sin kris- och krigsorganisation och samtal genomförs för att definiera roller och uppdrag för frivilliga. Idag har beredskapsdirektören Marcus Björklund vid Länsstyrelsen i Skåne, tillsammans med FAKs rikskårchef Curt-Ove Jakobsson och riksbilkårchefen Inger Karlsson undertecknat ett avtal om samverkan i Skåne.

”Länsstyrelsen i Skåne har kommit långt med sitt arbete och det är väldigt roligt att vi tillsammans med Frivilliga Automobilkåren (FAK) idag har tecknat ett avtal om hur vår gemensamma resurs MTE Skåne (Motor och Transportenhet) blir en del av deras krisorganisation. Vi är glada för det goda samarbetet vi har med FAK och särskilt tacksamma för det stora arbete de lagt ned i denna process”, säger Inger Karlsson, riksbilkårchef.

Bilkåren efterfrågas av många myndigheter för stöd i uppbyggnaden av totalförsvaret, då de flesta behöver förstärka sina transport- och logistikfunktioner vid kris och krig. Bilkårens långa erfarenhet av att rekrytera och utbilda frivilliga förare kommer väl till pass i dessa tider. De senaste veckorna har Bilkåren fått hundratals nya medlemmar som vill göra insatser i totalförsvaret.

”Det är bra tajming nu, när vi har en stor medlemstillströmning, att påbörja rekrytering och utbildning för MTE Skåne”, konstaterar Inger Karlsson.

 

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren