Bilkåren inleder samarbete med polismyndigheten

Under 2016 inleder Bilkåren ett samarbete med Polismyndigheten om att stödja med frivilliga insatser vid storskalig utrymning. Polisen är en av många statliga myndigheter som nyttjar frivilliga förstärkningsresurser vid extra stora påfrestningar i samhället. Bilkåren har sedan många år etablerade samarbeten med tex Svenska Kraftnät och Trafikverket och nu blir det alltså ytterligare en.

”Vi är mycket glada att ha fått förtroendet att utveckla detta uppdrag i samverkan med Polismyndigheten”, säger Malin Dreifaldt, riksbilkårchef. ”Vi har lång erfarenhet av att både rekrytera och utbilda frivilliga till samhällets krisberedskap, så det känns bra att få vara med och bidra även här.”

Det nya uppdraget innebär att Bilkåren ska rekrytera och utbilda fordonsförare och logistiker för att kunna stödja Polisen vid storskalig utrymning. Det handlar främst om bandvagns-, buss- och lastbilsförare som ska ingå i en pool som kan avropas vid stora påfrestningar.

”Intresset för Bilkåren ökar och under föregående år rekryterade vi nästan 700 nya medlemmar, varav många vill engagera sig på olika sätt. Myten om att det frivilliga engagemanget minskar har inte fått fäste hos oss. Tvärtom märker vi av ett sug att bidra med frivilliga insatser”, avslutar Malin Dreifaldt.

 

Mer information

Riksbilkårchef Malin Dreifaldt, 073-991 38 09

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren