hallare

Bilkåren i Vårruset igen

Bilkåren fortsätter samarbetet med Vårruset, en av Sveriges största mötesplatser för kvinnor i olika åldrar. Från 2maj- 13juni deltar upp mot 90tusen kvinnor i motionsloppet Vårruset. Från Malmö i Söder till Luleå i Norr, totalt på 20 orter i landet. Medlemmar från de lokala kårerna kommer möta upp för att ge budskapet ”du behövs”.

-Vårt samarbete med Vårruset ger oss en fantastisk möjlighet att nå ut med våra frågor om vikten av egen beredskap och engagemang för samhällets beredskap. Bilkåren gör särskilda satsningar på att nå kvinnor i olika åldrar och detta är en arena där vi kommer att möta många, säger Eva Blomqvist, generalsekreterare i Bilkåren.

Bilkåren kommer att vara en av flera partners som är närvarande på eventen runt loppen. Där planeras en monter med interaktivitet och fokus på beredskap. Ambitionen är att motionerande kvinnor ska möta engagerade bilkårister som visar hur ett engagemang kan se ut och betyda för enskilda. Som medlem i vår organisation blir du en del av en starkare beredskap, allt från din individuella kunskap till uppdrag i det civila eller militära frivilligförsvaret.

-Du behövs när vi tillsammans försvarar Sverige, avslutar Eva Blomqvist, Generalsekreterare för Bilkåren.

 

För mer information kontakta:

Eva Blomqvist 08-579 38 899 för övergripande frågor

Mats Gunnarsson, 08-579 388 95 eller mats.gunnarsson@bilkaren.se om du vill vara med och bemanna vår monter mm.

För mer detaljer kring datum/orter anmälningar som deltagare etc se www.varruset.se

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren