hallare

Bilkåren har kickat igång arbetet med krisberedskapsveckan 2018

Den gångna helgen samlades 70 deltagare från bilkårer från hela landet för att dra igång arbetet med krisberedskapsveckan 2018. Syftet med helgen var både att ge en rejäl kunskapshöjning om totalförsvaret och krisberedskap, men också att komma igång med det egna planeringsarbetet.

Den nationella krisberedskapsveckan genomförs vecka 22 och är ett initiativ från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), där en rad myndigheter, kommuner och organisationer ska kraftsamla för att nå ut till allmänheten om vikten att själv vara beredd om det oväntade skulle inträffa. Regeringen har gett MSB uppdraget att ta fram en folder som ska skickas till alla hushåll för att öka kunskapen om krisberedskap och det egna ansvaret.

 

”Även Bilkåren är med i detta arbete”, berättar riksbilkårchefen Malin Dreifaldt. ”Vi kommer att göra informationsinsatser till allmänheten i ett stort antal kommuner under vecka 22 och vi hoppas också kunna rekrytera medlemmar som vill engagera sig i totalförsvaret. För att intresserade ska få chansen att veta mer om oss kommer vi att ordna ”prova på”-dagar runtom i landet. Förutom detta, som våra kårer kommer att ansvara för, kan ni räkna med att se oss mycket i sociala medier under våren”, fortsätter Malin.

En av gästerna på konferensen var ÖB Micael Bydén. Han uppskattade att få besöka oss i vår verksamhet och var tydlig i sitt budskap till bilkåristerna på plats: ”Vi bygger totalförsvaret tillsammans och Bilkåren är en viktig del i det.”

Denna helg var alltså startskottet och engagemanget var stort från de 70 deltagarna. Många idéer och planer kom på pränt och nu fortsätter arbetet med att förbereda veckan hemma i kårerna.

”Jag är jättenöjd med helgen!”, säger Malin Dreifaldt. ”Det här kommer bli såå bra! Genom detta arbete över hela landet kan vi verkligen sätta Bilkåren på kartan.”

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren