hallare

Bilkåren genomförde digital riksstämma

-Detta unika år som ger oss möjlighet att genomföra riksstämman på ett unikt sätt. De speciella omständigheterna i år har skapat nya förutsättningar för oss och för genomförandet av riksstämman digitalt. Detta är en fantastisk möjlighet som teknikutvecklingen har bidragit till; att trots allt kunna ”samlas” och genomföra riksstämman.

Det sade riksbilkårchef Inger Karlsson när hon på lördagsförmiddagen öppnade Bilkårens riksstämma.

Det blev en stämma som till stora delar var traditionell med behandling av propositioner och motioner och val av en ny centralstyrelse för de kommande två åren. Trots det digitala formatet blev det en aktiv och livlig diskussion om de olika förslagen. Det kanske viktigaste beslutet var att fastställa en ny mål- och verksamhetsinriktning för de kommande två åren och en långsiktig strategi. Denna inriktning är en tydlig ledstång för vårt kommande arbete, både för riksförbundet och våra 49 kårer.

Under dagen arrangerades också ett panelsamtal om Bilkårens roll i det framtida totalförsvaret, där Pål Jonsson (M) och Paula Holmqvist (S) från Försvarsutskottet samt Svante Werger från MSB och Jan Demarkesse från Försvarsmakten medverkade. De var rörande överens om behovet av frivilliga i totalförsvaret.

Det delade ledarskapet med två riksbilkårchefer fortsätter då Inger Karlsson och Ingela Kronlund omvaldes. Övriga i styrelsen blev Mikael Frisell (vice ordförande), Hanna Åström (vice ordförande), Birgitta Nilsson (ekonomiskt föredragande) och ledamöterna Maria Ackerot, Niklas Brodin, Marie Larsson och Henrik Bengtsson.

-Vi har många utmaningar framför oss, men det känns stimulerande att ta tag i dem eftersom vi är en organisation med gott anseende och engagerade medlemmar som vill och kan bidra, sa den omvalda riksbilkårchefen Ingela Kronlund vid avslutningen.

Mer information:

Riksbilkårchef Inger Karlsson, 070-628 77 27 eller riksbilkårchef Ingela Kronlund, 073-430 97 26.

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren