Bilkåren fortsätter att öka!

För andra året i rad ökar Bilkåren sitt medlemsantal. ”Det känns fantastiskt roligt att få följa upp förra årets trendbrott och få konstatera att vi fortsätter att öka”, säger Malin Dreifaldt, riksbilkårchef. ”Våra kårer jobbar stenhårt med rekrytering och vi känner verkligen en efterfrågan på vad vi kan bidra med till Försvarsmakten och den civila krisberedskapen. Det är kul att både vara med i och få leda en organisation som växer”, avslutar Malin Dreifaldt.

”Det finns inga quickfix-lösningar för att lyckas med medlemsrekrytering. Det handlar väldigt mycket om ett förhållningssätt i organisationen, alla måste känna ansvar för frågan och vi måste sätta den på dagordningen både lokalt och centralt, säger Eva Blomqvist, generalsekreterare i Bilkåren. ”Vi har blivit duktigare på att mäta och återkoppla, och inte minst fira när vi lyckas. Goda exempel ska spridas och fina insatser ska uppmärksammas. Det kostar så lite att ge positiv feedback”, avslutar Eva.

Bilkåren har nu 4463 medlemmar, vilket är en ökning med 95 jämfört med föregående år. 32 av våra 57 kårer har ökat sitt medlemsantal under 2016. Även detta är en ökning jämfört med föregående år. Tillsammans har kårerna rekryterat ungefär 600 nya medlemmar förra året.

Mer information:

Malin Dreifaldt, riksbilkårchef, 073-991 38 09 eller Eva Blomqvist, generalsekretarre, 076-112 21 15

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren