hallare

Bilkåren blir partner till Vårruset

-Vårt samarbete med Vårruset ger oss en fantastisk möjlighet att  nå ut med våra frågor om vikten av egen beredskap och engagemang för samhällets beredskap. Bilkåren gör särskilda satsningar i år på att nå kvinnor i olika åldrar och detta är en arena där vi kommer att möta kvinnor i olika åldrar, säger Eva Blomqvist, generalsekreterare i Bilkåren.

Bilkåren kommer att vara en av flera partners som är närvarande på eventen runt loppen. Där planeras en monter med interaktivitet med fokus på beredskap. Ambitionen är att alla dessa motionerande kvinnor ska möta engagerade bilkårister som visar hur ett engagemang kan se ut och betyda för den enskilde.

– Som Sveriges största motionsturné för kvinnor är vi väldigt stolta över vårt nya samarbete med Bilkåren, vars fokus på folkhälsa och gemenskap går hand i hand med de värderingar vi på Vårruset vill förmedla till våra deltagare. Genom Vårrusets starka plattform, både digitalt och fysiskt på plats på våra 20 evenemangsorter runt om i landet, hoppas vi på att kunna bidra till en ökad kunskap och förståelse för Bilkårens viktiga arbete, säger Louise Fredriksson, som är projektledare för Vårruset på Marathongruppen. 

-Vi ser mycket fram emot att vara med på Vårruset-turnén och alla de tjejer vi kommer att få möta och samtala med, avslutar Eva Blomqvist.

Läs mer om Vårruset och vilka orter loppen går på https://varruset.se

Mer information:

Generalsekreterare Eva Blomqvist, 08-579 388 99

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren