hallare

Bilkåren blir partner till Vårruset

Bilkåren inleder ett samarbete med Vårruset, en av Sveriges största mötesplatser för kvinnor i olika åldrar. Under maj-juni kommer motionsloppet Vårruset genomföras på 20 orter i landet och ca 90.000 kvinnor väntas delta.

-Vårt samarbete med Vårruset ger oss en fantastisk möjlighet att  nå ut med våra frågor om vikten av egen beredskap och engagemang för samhällets beredskap. Bilkåren gör särskilda satsningar i år på att nå kvinnor i olika åldrar och detta är en arena där vi kommer att möta kvinnor i olika åldrar, säger Eva Blomqvist, generalsekreterare i Bilkåren.

Bilkåren kommer att vara en av flera partners som är närvarande på eventen runt loppen. Där planeras en monter med interaktivitet med fokus på beredskap. Ambitionen är att alla dessa motionerande kvinnor ska möta engagerade bilkårister som visar hur ett engagemang kan se ut och betyda för den enskilde.

– Som Sveriges största motionsturné för kvinnor är vi väldigt stolta över vårt nya samarbete med Bilkåren, vars fokus på folkhälsa och gemenskap går hand i hand med de värderingar vi på Vårruset vill förmedla till våra deltagare. Genom Vårrusets starka plattform, både digitalt och fysiskt på plats på våra 20 evenemangsorter runt om i landet, hoppas vi på att kunna bidra till en ökad kunskap och förståelse för Bilkårens viktiga arbete, säger Louise Fredriksson, som är projektledare för Vårruset på Marathongruppen. 

-Vi ser mycket fram emot att vara med på Vårruset-turnén och alla de tjejer vi kommer att få möta och samtala med, avslutar Eva Blomqvist.

Läs mer om Vårruset och vilka orter loppen går på https://varruset.se

Mer information:

Generalsekreterare Eva Blomqvist, 08-579 388 99

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren