Bilkåren anordnar Rikshemvärnschefens utbildningskontroll för fordonsförare

Bilkåren har fått uppdraget att utveckla och genomföra rikshemvärnschefens årliga utbildningskontroll för fordonsförare. Vi kommer redan i år genomföra en första pilot i liten skala för att sedan bygga ut det inför kommande år.

”Detta känns jättekul”, säger Ingela Kronlund, vice ordförande i centralstyrelsen och ansvarig för våra militära utbildningar. ”Det ger status åt fordonstjänsten som vi förstås är glada för”, fortsätter hon.

Årets utbildningskontroll genomförs på Väddö 26-27/11. Inbjudna att delta är två lastbilsförare med X-befattning i vardera 17-18:e och 21-29:e Hv-bataljonerna.

Vi uppmanar särskilt våra medlemmar i kårerna som har placering som lastbilsförare i någon av dessa bataljoner att hålla utkik och anmäla ditt intresse! Utförlig inbjudan har skickats till stödjande utbildningsgrupper samt aktuella kårer.

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren