hallare

Betydande insatser för totalförsvaret under sommaren

Sommaren närmar sig slutet och och Bilkåren kan konstatera att våra insatser för att utbilda frivilliga till totalförsvaret har varit stora. Under sommarmånaderna har ett tjugotal utbildningar genomförts och bilkårister står därmed redo att ta på sig uppdrag och befattningar som förare i totalförsvaret.

”Jag är stolt över både vad organisationen åstadkommer och vad våra medlemmar bidrar med”, säger riksbilkårchef Ida Texell. Det är en betydande insats som gör skillnad för totalförsvaret, både för Hemvärnet och de civila myndigheter vi samverkar med.”

Under sommarmånaderna har utbildningar genomförts på ett tiotal kursplatser, från Karlskrona och Ravlunda i Söder till Boden i norr. Bilkårister har satsat semesterveckor på att utbilda sig för befattningar eller för att i framtiden axla en roll som instruktör. En viktig förutsättning för denna kursverksamhet är också alla de frivilliga instruktörer i Bilkåren som tar några sommarveckor och bidrar med sitt engagemang och sin kompetens.

”När stora delar av samhället tar sommarlov växlar vi och övriga frivilliga försvarsorganisationer upp och genomför denna stora verksamhet. Varje medlem som engagerar sig är ett ställningstagande för ett säkrare Sverige, något som är oerhört viktigt utifrån det omvärldsläge vi befinner oss i. Var och en är värda ett stort tack!”, avslutar riksbilkårchef Ida Texell.

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren