hallare

Anne-Marie Medin avliden

Det är med stor sorg som vi tagit emot beskedet att vår tidigare riksbilkårchef Anne-Marie Medin avled tidigare under veckan. Anne-Marie var riksbilkårchef under åren 1996-2006.

Anne-Marie var engagerad i Bilkåren mer än sitt halva liv. Hennes engagemang för vår organisation och verksamhet har betytt mycket för Bilkåren. Hennes glada och sociala sätt gjorde henne till en uppskattad ledare i bilkårslandet och många medlemmar har fina minnen från möten med Anne-Marie, på kursplatser, på kåraktiviteter eller i andra sammanhang.

I rollen som riksbilkårchef spelade Anne-Marie också en viktig roll externt, i kontakterna med Försvarsmakten och andra myndigheter och bland andra organisationer och samarbetspartners.

Även under åren efter att hon lämnat uppdraget som riksbilkårchef har Anne-Marie fortsatt varit engagerad för vår organisation på olika sätt.

Vi är tacksamma för den tid och kraft som hon gett till Bilkåren och sänder varma tankar till Anne-Maries make Leif och hans barns med familjer.

Ni som vill hedra Anne-Maries minne kan göra det genom en gåva till Toto´s fond, bankgiro 5118-4182 eller swish 123 511 0358.

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren