hallare

Anna-Maria Andersson har avlidit

Det är med stor sorg som vi tagit emot beskedet att vår tidigare riksbilkårchef Anna-Maria Andersson avled i en ålder av 91 år den 18 maj 2018. Anna-Maria var riksbilkårchef under åren 1977-1983.

Anna-Maria hade ett oerhört stort engagemang för Bilkåren under ett helt liv. Engagemanget var lika stort hemma i den lokala kåren i Dalarna som för riksorganisationen. Hennes ledarskap under åren som riksbilkårchef spelade stor roll för hela Bilkåren.

Ända in i det sista har hon följt vår verksamhet och hört av sig för att diskutera Bilkårens framtid. Anna-Maria var en varm och driftig person som stod för sina åsikter.

Vi är tacksamma för den tid och kraft som Anna-Maria gett till Bilkåren.

Ni som vill hedra Anna-Marias minne kan göra det genom en gåva till Toto´s fond, bankgiro 5118-4182 eller swish 123 511 0358.

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren