hallare

Allting börjar med GU-F

För en vecka sen ryckte 33 förväntansfulla elever in på P4 i Skövde för att genomföra sin GU-F, Grundläggande Utbildning för Frivilliga. Där väntade två veckors tuff, men rolig, utbildning där man för testa sina gränser och lära sig grunderna för sin blivande befattning i Hemvärnet.

Eleverna kommer från flera olika frivilliga försvarsorganisationer och kommer efter denna utbildning att vidareutbilda sig i sin specialistbefattning. För bilkåristerna innebär det att de ska utbilda sig till fordonsförare och efter detta väntar alltså barmarks- och vinterutbildning för bandvagn, terrängbil, lastbil, buss eller minibuss med släp.

Kurschefen Adam Hovind berättar att de första dagarna bland annat har handlat om ordning och reda på logement, den personliga utrustningen, verksamhetssäkerhet och sjukvård. Från dag fem har det varit fullt fokus på blocket om vapentjänst. Långa dagar med full utrustning på skjutbanan tar på krafterna. Det personliga vapnet, en AK4, väger 5,3 kg inklusive magasinen.

Kommande dagar väntar fortsatt utbildning i vapentjänst, men också upprättande av förläggning och en avslutande tillämpningsövning.

 

”Bilkåren är en av de frivilliga försvarsorganisationerna som ansvarar för att genomföra GU-F. Det är viktigt att man får en bra utbildningsstart när man är på väg in i Hemvärnet och att man efter utbildningen har relevanta kunskaper för att fungera i sitt förband”, säger Adam Hovind.

”Extra kul är det i år när vi har över trettio elever på vår kurs, det är vi verkligen glada och stolta över”, avslutar han innan arbetet med morgondagens övningar tar vid.

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren