hallare

80 år i samhällets tjänst

Stockholm den 1 maj 1942. På Kungliga Automobilklubben i Stockholm har medlemmar ur inbjudna bilkårer samlats för att bilda ett riksförbund. Riksförbundet bildades och fick namnet Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund.Idag, den 1 maj 2022 samlades hundratals bilkårister, kvinnor som män, runt om i landet för att fira våra 80 år i samhällets tjänst.

”Vi vill fira och sätta medlemmarna i centrum, därför ordnade vi jubileumsmiddag på åtta platser samtidigt för att så många som möjligt skulle kunna vara med. Våra medlemmar har genom åren engagerat sig, burit och utvecklat organisationen. Vi är tacksamma för alla dem som gått före och för alla dem som är engagerade idag och bär oss mot de kommande åttio åren”, säger riksbilkårcheferna Inger Karlsson och Ingela Kronlund.

80 år är en lång tid och Bilkåren har gjort betydande insatser för samhället under dessa år. Rekrytering och utbildning av förare till totalförsvaret samt försvarsupplysning känns självklart, men Bilkårens insatser på trafiksäkerhetsområdet ska inte underskattas.

Utmaningarna och uppgifterna framåt är stora, inte minst utifrån det försämrade omvärldsläget och återbyggnaden av totalförsvaret. Bilkåren är en efterfrågad och attraktiv samarbetspartner utifrån vårt engagemang och kompetens.

Under jubileumsfestligheterna påminde centralstyrelsens ledamöter som var värdar på de åtta platserna om vårt motto ”Vaksam, Varsam, Verksam”, ett motto tillkommet på 1950-talet, men lika angeläget idag. Det påminner oss om att vara vaksamma på informationspåverkan, varsamma och vänliga i det vi kommunicerar och verksamma och beredda att ställa upp när vi behövs.

”Vi är jätteglada och nöjda att så många varit med och firat idag. Vårt firande fortsätter under hela året med olika aktiviteter för att uppmärksamma våra insatser under de gångna 80 åren och samtidigt ta sikte på framtiden”, avslutar riksbilkårcheferna.

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren