hallare

300 nya medlemmar i Bilkåren under den senaste veckan

I takt med det försämrade omvärldsläget och i synnerhet efter Rysslands invasion av Ukraina upplever Bilkåren den största medlemstillströmning någonsin. Intresset för Bilkåren har aldrig varit större.

-Det är uppenbart att omvärldsläget påverkar människors vilja att engagera sig och vara med och bidra med insatser. Försvarsviljan är enormt stor, konstaterar riksbilkårchef Ingela Kronlund.

Under den senaste veckan har 300 personer blivit medlemmar i Bilkåren. Många som blir medlemmar nu vill komma igång så fort som möjligt med utbildning för att kunna ta på sig ett uppdrag i totalförsvaret, antingen som förare i Hemvärnet eller som en del av den civila krisberedskapen.

-Våra funktionärer i de lokala kårerna gör enastående insatser på sin fritid för att kunna ta emot alla nya medlemmar och lotsa dem vidare i sitt engagemang. Eftersom det är så otroligt många som hör av sig nu kan det ta lite längre tid än vanligt, men vi hoppas att alla har tålamod och förståelse för det, säger Bilkårens generalsekreterare Eva Blomqvist.

-Det är med ödmjukhet vi hälsar alla våra nya medlemmar välkomna till Bilkåren. Att vara bilkårist är ett engagemang som gör skillnad, avslutar Ingela Kronlund.

 

Foto: Camilla Alm

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren