260 hjärnor igång under årets Trafikquiz

Ikväll har Bilkårens Trafikquiz avgjorts. Det är tredje året som den prestigefyllda frågetävlingen om fordon och trafik avgörs och i år blev det till slut 30 kårer med tillsamamns 260 deltagare som ställde upp. En imponerande aktivitet runtom i bilkårslandet.

Alla lag har under kvällen ringt in sina svar och preliminärt är det eskilstuna Bilkår som lyckats bäst. Av 60 möjliga poäng har de fått ihop 57. Men det var många kårer som hamnade över 50 poäng i år. Kanske var frågorna lättare eller så har alla kommit på knepen för att komma väl rustade till tävlingskvällen. Tävlingsledarna som ringt in svaren har varit positiva och det har varit många positiva kommentarer om en trevlig kväll.

Tävlingsledningen riktar en försiktig gratulation till Eskilstuna Bilkår som preliminärt står som segrare, men reserverar sig för att det kan komma att förändras när det hela är sluträttat. De rätta svaren kommer att publiceras på Bilkårens hemsida efter sluträttningen.

Preliminärt reslutat:

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren