Nyheter

Bilkåren genomförde digital riksstämma

12 september, 2020

-Detta unika år som ger oss möjlighet att genomföra riksstämman på ett unikt sätt. De speciella omständigheterna i år har skapat nya förutsättningar för oss och för genomförandet av riksstämman digitalt. Detta är en fantastisk möjlighet som teknikutvecklingen har bidragit till; att trots allt kunna ”samlas” och genomföra riksstämman.

Digital riksstämma i Bilkåren

16 maj, 2020

Bilkårens riksstämma kommer att genomföras som ett digitalt arrangemang 2020, det beslutade centralstyrelsen på sitt sammanträde idag, den 16 maj.

Militär kursverksamhet inställd pga Corona

08 maj, 2020

Försvarsmakten har fattat beslut om att förlänga tidsperioden då Hemvärnets utbildnings- och övningsverksamhet ställs in pga Coronasituationen. Det nya beslutet omfattar verksamheten tom söndagen den 30 augusti. Beslutet bidrar till minskad smittspridning, säkerställer försvarsmaktens operativa förmåga, handlingsfrihet och uthållighet att kunna hantera stödbegäran från samhället.

Personalförändringar hos Bilkåren

06 april, 2020

Efter många år har vår trotjänare Adam Hovind bestämt sig för att sluta på Bilkåren och ta sig an nya utmaningar, i Försvarsmakten. Adam har under sina år på kansliet bidragit mycket i arbetet för att utveckla våra militära uppdrag och de administrativa rutinerna runt dem. Vi önskar honom lycka till med nya jobbet och …

Smålandstenars Bilkår preliminära segrare i årets Trafikquiz

26 mars, 2020

Trots Coronatider så var det 37 lag som tävlade i årets Trafikquiz i Bilkåren. Det börjar bli en fast och rolig tradition, sista torsdagsen i mars varje år, då bilkårister och vänner lägger pannorna i djupa veck under en timme och löser trafik- och fordonsfrågor.

FRG ger stöd till kommuner med coronaisolerade

26 mars, 2020

Många personer över 70 år, eller i andra riskgrupper behöver hjälp med matinköp och andra tjänster när de måste stanna hemma i och med covid-19 pandemin. I ett första steg stärks de frivilliga resursgrupperna, FRG, som finns i 155 kommuner idag.

Angående Coronavirus (Covid -19)

12 mars, 2020

Bilkåren får en del frågor om hur vi ska förhålla oss till corona-situationen. Som svar på det vill vi säga att vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vår hållning hittills har varit att inte ställa in kurser, men utifrån beslut i Försvarsmakten har vi nu fattat att nytt beslut avseende militära kurser den närmaste tiden. Beslut har …

Anne-Marie Medin avliden

24 januari, 2020

Det är med stor sorg som vi tagit emot beskedet att vår tidigare riksbilkårchef Anne-Marie Medin avled tidigare under veckan. Anne-Marie var riksbilkårchef under åren 1996-2006.

Bilkåren mötte Kronprinsessan Victoria

14 januari, 2020

Under första dagen på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen fick Bilkåren möjlighet att möta kronprinsessan för att samtala om totalförsvaret och frivilligas roll.

Frivilliga försvarsorganisationer backar upp – film ska öppna vägar

26 december, 2019

Med en ny satsning vill MSB lyfta vikten av personalförstärkning inom krisberedskap och civilt försvar och tydliggöra stödet från Sveriges frivilliga försvarsorganisationer. Vem backar upp dig? Den 45 sekunder långa filmen börjar med att en stad släcks ner. Efter ytterligare några scener ser vi ett ansikte, en kvinna i grön väst. Fler ansikten och människor fyller på i en hangar, snart är den fylld av ideellt engagerade människor från Sveriges 18 frivilliga försvarsorganisationer.

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

50 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren