Nyheter

Enastående insatser i Bilkåren under årets krisberedskapsvecka

02 oktober, 2022

Det har varit en fantastisk vecka, konstaterar Bilkårens projektledare Samuel Somo, när han sammanfattar krisberedskapsveckan 2022.

Ida Texell vald till ny riksbilkårchef

18 september, 2022

Vid Bilkårens riksstämma i helgen valdes Ida till ny riksbilkårchef efter Ingela Kronlund och Inger Karlsson som lett Bilkårens styrelse de senaste fyra åren.

Förstärkning på Bilkårens kansli

09 september, 2022

En av våra stora utmaningar framåt är att jobba med att utveckla Bilkåren som organisation. Stark lokal verksamhet i våra lokala kårer är en förutsättning för att vi ska kunna ta på oss uppdrag och bemanna viktiga funktioner i totalförsvaret även framöver, säger Eva Blomqvist, generalsekreterare i Bilkåren.

Ett stort engagemang från väldigt nöjda medlemmar i Bilkåren!

28 juni, 2022

Under våren har Kantar Sifo genomfört en stor medlemsundersökning på uppdrag av Bilkåren. ”Vi ville helt enkelt ta reda på vad våra medlemmar tycker om Bilkåren, vad man tycker vi gör bra och vad vi kan göra bättre”, säger Bilkårens generalsekreterare Eva Blomqvist.

Ida Texell föreslås till ny ordförande i Bilkåren

01 juni, 2022

Ida Texell, välmeriterad ledare från både offentlig sektor och civilsamhället föreslås bli ny ordförande i Bilkåren på riksstämman i september. Hon kommer då att efterträda Inger Karlsson och Ingela Kronlund som under de senaste fyra åren delat på ordförandeskapet och som aviserat sin avgång i och med årets riksstämma.

Bilkåren förstärker

30 maj, 2022

Bilkåren växer och förväntningarna på oss som organisation i att bidra i uppbyggnaden av totalförsvaret är stora.

Stort engagemang när Bilkårens trafikdag flyttade till våren

21 maj, 2022

”Det märks att vårt land är avlångt en sån här dag, vissa kårer har kämpat på i regnväder medan andra har haft strålande solsken. Men man kan inte bli annat än glad och stolt när våra engagerade medlemmar möter allmänheten och pratar trafiksäkerhet under lite lekfulla former”, säger riksbilkårchef Inger Karlsson.

80 år i samhällets tjänst

01 maj, 2022

Stockholm den 1 maj 1942. På Kungliga Automobilklubben i Stockholm har medlemmar ur inbjudna bilkårer samlats för att bilda ett riksförbund. Riksförbundet bildades och fick namnet Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund. Idag, den 1 maj 2022 samlades hundratals bilkårister, kvinnor som män, runt om i landet för att fira våra 80 år i samhällets tjänst.

Bilkåren blir partner till Vårruset

25 mars, 2022

Bilkåren inleder ett samarbete med Vårruset, en av Sveriges största mötesplatser för kvinnor i olika åldrar. Under maj-juni kommer motionsloppet Vårruset genomföras på 20 orter i landet och ca 90.000 kvinnor väntas delta.

Bilkåren och FAK tecknar avtal med länsstyrelsen i Skåne

22 mars, 2022

Tempot på arbetet med att bygga upp totalförsvaret har ökat väsentligt efter det senaste försvarspolitiska beslutet. Många myndigheter ser de frivilliga försvarsorganisationerna som viktiga pusselbitar i sin kris- och krigsorganisation och samtal genomförs för att definiera roller och uppdrag för frivilliga. Idag har beredskapsdirektören Marcus Björklund vid Länsstyrelsen i Skåne, tillsammans med FAKs rikskårchef Curt-Ove Jakobsson och riksbilkårchefen Inger Karlsson undertecknat ett avtal om samverkan i Skåne.

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren