Nyheter

Trafikkunskap – ett bidrag för att uppnå Nollvisionen

08 september, 2019

Bilkåren har frågan om trafiksäkerhet högt på agendan och den senaste riksstämman gav centralstyrelsen i uppdrag att driva påverkan för att göra trafikkunskap till ett prioriterat ämne i skolorna. Inför den allmänna motionstiden i Riksdagen har riksbilkårchef Inger Karlsson uppmärksammat riksledamöterna som sitter i utbildnings- och trafikutskottet att ta initiativ runt detta.

Tillsammans försvarar vi Sverige och varandra – Totalförsvarsövning 2020

20 augusti, 2019

Även om Sverige är tryggare än många andra länder, finns det alltfler komplexa hot mot vår säkerhet och självständighet. Fred och frihet är värden som vi måste skydda och stärka varje dag. Myndigheter, regioner och kommuner, företag och organisationer ansvarar för att samhället ska fungera. Ansvaret för vårt lands säkerhet och trygghet är gemensamt för alla oss som bor här.

Bilkåren undertecknar historisk avsiktsförklaring med länsstyrelsen i Gävleborg för att stärka krisberedskapen

05 juli, 2019

Idag har Bilkåren tillsammans med Frivilliga Automobilkåren, FAK undertecknat en historisk avsiktsförklaring med Länsstyrelsen i Gävleborgs län om att upprätta en Motor och transportenhet i Gävleborg.

Deltagarrekord i årets Trafikquiz!

28 mars, 2019

Det var som vanligt hjärnornas kamp och en kamp mot klockan för att hinna de 60 uppgifterna på lika många minuter i årets Trafikquiz. Det var rekordmånga lag som tävlade i år; 39 st och totalt var det 353 hjärnor igång.

Kvinnlig hemvärnssoldat avliden under övningen Northern wind

25 mars, 2019

Det är med bestörtning som vi tagit del av nyheten om den tragiska olyckan under övningen Northern Wind i norra Sverige som inträffat under natten till måndag.

Bilkåren intensifierar arbetet med totalförsvarsplanering

16 januari, 2019

Totalförsvarsfrågan har de senaste åren kommit alltmer i fokus i samhället och det blir allt tydligare att vi som Frivillig Försvarsorganisation har en viktig roll att spela i det arbetet.

Bilkåren medverkar i bokprojekt

13 december, 2018

Tillsammans med tolv andra organisationer ger Bilkåren ut boken "En hälsning från svenskt föreningsliv". Boken har skickats till alla politiker i landets kommun- och landsfullmäktigeförsamlingar samt riksdagen. Syftet med denna bok är att bidra med kunskap om vad civilsamhället bidrar med och behöver för ett fritt och starkt civilsamhälle.

Inger Karlsson och Ingela Kronlund valda till nya riksbilkårchefer

23 september, 2018

Den gångna helgen genomförde Sveriges Bilkårers Riksförbund, Bilkåren sin riksstämma och fattade det historiska beslutet om delat ledarskap för organisationen. Till riksbilkårchefer valdes då Inger Karlsson, Enköping och Ingela Kronlund, Torsö. De efterträder Malin Dreifaldt som varit riksbilkårchef de senaste fyra åren. Det är första gången i Bilkårens drygt 75-åriga historia som man har ett delat ledarskap. Bilkåren ä en organisation i medvind som ökat sitt medlemsantal de tre senaste åren och som blir alltmer efterfrågade av Försvarsmakten och civila myndigheter för vårt engagemang och kunnande inom transport och logistik.

Bilkårister ”invaderar” Södertälje

21 september, 2018

Kommande helg håller Sveriges Bilkårers Riksförbund, Bilkåren sin riksstämma i Södertälje. Runt 200 bilkårister kommer till Södertälje för att delta i förhandlingar och andra aktiviteter runtom stämman.

Vårens rekryteringstävling avgjord!

21 juni, 2018

Det blev Stockholmskåren som till slut tog hem segern i vårens rekryteringstävling Halva Potten, tätt följda av Östgötakåren och Mälardalens Bilkår. Det var först på den sista dagen som det hela avgjordes. Allra mest glädjande är det totala resultatet: under kampanjperioden har 29 kårer deltagit och rekryterat minst en ny medlem. Det gör att vi kan hälsa 118 nya medlemmar välkomna till Bilkåren under maj-juni.

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

50 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren