Nyheter

80 år i samhällets tjänst

01 maj, 2022

Stockholm den 1 maj 1942. På Kungliga Automobilklubben i Stockholm har medlemmar ur inbjudna bilkårer samlats för att bilda ett riksförbund. Riksförbundet bildades och fick namnet Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund. Idag, den 1 maj 2022 samlades hundratals bilkårister, kvinnor som män, runt om i landet för att fira våra 80 år i samhällets tjänst.

Bilkåren blir partner till Vårruset

25 mars, 2022

Bilkåren inleder ett samarbete med Vårruset, en av Sveriges största mötesplatser för kvinnor i olika åldrar. Under maj-juni kommer motionsloppet Vårruset genomföras på 20 orter i landet och ca 90.000 kvinnor väntas delta.

Bilkåren och FAK tecknar avtal med länsstyrelsen i Skåne

22 mars, 2022

Tempot på arbetet med att bygga upp totalförsvaret har ökat väsentligt efter det senaste försvarspolitiska beslutet. Många myndigheter ser de frivilliga försvarsorganisationerna som viktiga pusselbitar i sin kris- och krigsorganisation och samtal genomförs för att definiera roller och uppdrag för frivilliga. Idag har beredskapsdirektören Marcus Björklund vid Länsstyrelsen i Skåne, tillsammans med FAKs rikskårchef Curt-Ove Jakobsson och riksbilkårchefen Inger Karlsson undertecknat ett avtal om samverkan i Skåne.

300 nya medlemmar i Bilkåren under den senaste veckan

03 mars, 2022

I takt med det försämrade omvärldsläget och i synnerhet efter Rysslands invasion av Ukraina upplever Bilkåren den största medlemstillströmning någonsin. Intresset för Bilkåren har aldrig varit större.

Uttalande med anledning av Rysslands invasion av Ukraina

24 februari, 2022

Det är krig i Europa, i vår geografiska närhet. Igen! Krig borde vara ett förlegat sätt att lösa konflikter på, men nu får vi klara bevis för att så tyvärr inte är fallet. Ett oprovocerat, väpnat angrepp på en självständig, demokratisk stat, trots åtskilliga försök att lösa det med förhandlingar. Hela västvärlden står beredd och möter med sanktioner. Det är med stor sorg och bestörtning vi konstaterar att återigen får civilbefolkningen betala det högsta priset.

Teckningstävlingen Min skolväg avgjord

29 oktober, 2021

Under hösten har elever i klass 3-5 inbjudits att delta i Bilkårens teckningstävling "Min skolväg". Drygt 700 bidrag kom in och tolv kårer har utsett lokala/regionala segrare som skickats vidare till riksfinalen.

Genom information vill vi bidra till ökad motståndskraft

27 september, 2021

Idag startar krisberedskapsveckan. Det är en nationell samling för att öka kunskapen hos människor för att höja vår gemensamma beredskap och säkerhet. Även om Sverige är tryggare än många andra länder finns det hot mot vår säkerhet och självständighet. Vi kan tex drabbas av översvämningar, skogsbränder eller någon ny smitta och vi måste kunna stå emot angrepp som en it-attack eller ett krig.  Att vara förberedd är solidariskt. Vi måste kanske klara oss utan butiker, internet, vatten eller elektricitet, och då behöver vi hjälpas åt. Om man själv är förberedd  bidrar vi alla till att göra Sverige säkrare och klara oväntade situationer bättre.

Bilkåren blir medlem i Ideell Arena

08 september, 2021

”Under de senaste åren har engagemangsfrågorna kommit alltmer i fokus i Bilkåren. Engagemanget är grunden för vår verksamhet och vi behöver lära oss av andra och dra nytta av kunskap och erfarenheter från andra för att fortsätta utveckla vår organisation. Genom medlemskapet i Ideell Arena får vi ett sammanhang i civilsamhället där vi får möta många olika organisationer, för att ta del av kunskap och erfarenhet. Det känns bra att bredda vårt nätverk”, säger riksbilkårchef Inger Karlsson.

Vi hälsar Samuel välkommen till Bilkåren!

19 maj, 2021

Totalförsvarsfrågorna blir allt viktigare och Bilkåren förstärker nu för att sätta fokus på hur vi bäst rustar oss för att möta framtida utmaningar inom totalförsvarsområdet. Vi hälsar Samuel Somo välkommen som verksamhetsutvecklare inom detta område.

Digital satsning på Bilkårens militära fordonsinstruktörer

26 februari, 2021

Böcker trycks allt mindre och alltmer av utbildningsmaterial vi använder finns numera bara i digitalt format. Det är bakgrunden till att Bilkåren under vintern börjar utrusta de militära fordons- och bandvagnsinstruktörerna med digitala läsplattor där viktiga handböcker mm för fordonstjänsten ligger nedladdade. Idag började de distribueras ut till instruktörerna. ”Läsplattorna administreras av Bilkåren vilket möjliggör …

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

48 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren