Nyheter

Tack alla fantastiska bilkårister!

01 oktober, 2023

En intensiv och rolig vecka är slut och Bilkåren kan känna sig både stolt och nöjd över de insatser som gjorts. I princip har varenda kår deltagit i någon form under veckan, antingen med externa aktiviteter eller med insatser riktade mot medlemmarna för att höja kunskapen och medvetenheten om beredskapsfrågor.

Bilkåren tecknar avtal med Katrineholms kommun

28 september, 2023

Arbetet med att höja beredskapen hos myndigheter och kommuner är inne i en intensiv fas och många offentliga aktörer hör av sig till de frivilliga försvarsorganisationerna. På kommunal nivå handlar det mycket om bemanning av trygghetspunkter som en del i sitt stöd och skydd av medborgarna vid kris och ytterst krig.

Frivilliga behövs – Du är en del av Sveriges Beredskap

25 september, 2023

Vid stora kriser blir snabbt den vanliga samhällsservicen hårt belastad. Det syntes inte minst under pandemin och de stora skogsbränderna. Vi har byggt ett samhälle där professionella plötsligt ska hålla i och hålla ut månadsvis men organisationen är inte skapad för den typen av insats. Därför behövs frivilliga försvarsorganisationer som en viktig pusselbit i beredskapen. Tillsammans med de professionella skapar vi en uthållig organisation.

Bilkåren och FAK tecknade ny avsiktsförklaring med länsstyrelsen Värmland

08 september, 2023

Under flera år har Bilkåren tillsammans med FAK jobbat med att bygga upp en Motor- och Transportenhet för att stödja länsstyrelserna i Värmland och Örebro län vid särskilda händelser. Under en övning med MTE Värmland-Närke idag var alla parter på plats och undertecknandet av en avsiktsförklaring kunde ske under högtidliga former inför SVTs kameror.

Betydande insatser för totalförsvaret under sommaren

25 augusti, 2023

Sommaren närmar sig slutet och och Bilkåren kan konstatera att våra insatser för att utbilda frivilliga till totalförsvaret har varit stora. Under sommarmånaderna har ett tjugotal utbildningar genomförts och bilkårister står därmed redo att ta på sig uppdrag och befattningar som förare i totalförsvaret.

Bilkåren förbereder sig för beredskapsveckan

07 augusti, 2023

Beredskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Vecka 39 mobiliserar myndigheter, offentliga aktörer, frivilliga försvarsorganisationer med flera och genomför aktiviteter och insatser för att bidra till ökad beredskap.

Bilkårens ordförande invald i Ideell Arenas styrgrupp

29 april, 2023

Vid Ideell Arenas partnerskapsmöte i veckan invaldes Bilkårens ordförande Ida Texell i styrgruppen för dem. Bilkåren är en del av Ideell Arena sedan ett par år och det är roligt att vi som organisation också kan bidra i styrgruppen.

Bilkåren + Vårruset = SANT!

25 april, 2023

På tisdag smäller det! Då drar årets största motionsturné för kvinnor, - Vårruset, igång och en av av samarbetsparterna är Bilkåren.

Uppsala Bilkår segrade i årets TrafikQuiz

14 april, 2023

Årets TrafikQuiz, det åttonde året i rad, blev som vanligt en succé i form av engagemang. 41 av våra 49 kårer deltog i tävlingen och samlade tillsammans nästan 400 deltagare under en hektisk och rolig tävlingstimma sista torsdagen i mars. Det är därmed den aktivitet som samlar flest medlemmar på en gång i Bilkåren.

Bilkåren i Vårruset igen

31 januari, 2023

Bilkåren fortsätter samarbetet med Vårruset, en av Sveriges största mötesplatser för kvinnor i olika åldrar. Från 2maj- 13juni deltar upp mot 90tusen kvinnor i motionsloppet Vårruset. Från Malmö i Söder till Luleå i Norr, totalt på 20 orter i landet. Medlemmar från de lokala kårerna kommer möta upp för att ge budskapet ”du behövs”.

@Bilkaristen

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren