Nyheter

Bilkåren startar projekt inom huvudmannaskap Fordonstjänst

23 mars, 2018
66
66

Bilkåren är den frivilligorganisation som har huvudmannaskapet inom fordonstjänst, vilket innebär att vi utbildar specialisterna i Hemvärnet i fordonstjänsten. Inom ramen för vårt huvudmannaskap ansvarar vi också för att utveckla utbildningarna i nära samverkan med Försvarsmakten.

260 hjärnor igång under årets Trafikquiz

22 mars, 2018
39
39

Ikväll har Bilkårens Trafikquiz avgjorts. Det är tredje året som den prestigefyllda frågetävlingen om fordon och trafik avgörs och i år blev det till slut 30 kårer med tillsamamns 260 deltagare som ställde upp. En imponerande aktivitet runtom i bilkårslandet. Alla lag har under kvällen ringt in sina svar och preliminärt är det eskilstuna Bilkår …

Bilkåren har kickat igång arbetet med krisberedskapsveckan 2018

04 februari, 2018
91
91

Den gångna helgen samlades 70 deltagare från bilkårer från hela landet för att dra igång arbetet med krisberedskapsveckan 2018. Syftet med helgen var både att ge en rejäl kunskapshöjning om totalförsvaret och krisberedskap, men också att komma igång med det egna planeringsarbetet.

Brittmarie Utterström har avlidit

16 januari, 2018
124
124

Det är med stor sorg som vi tagit emot beskedet att vår tidigare riksbilkårchef Brittmarie Utterström avled den 13 januari 2018. Brittmarie var riksbilkårchef under åren 1983-1996.

Hur uppnår vi försvarsvilja?

15 januari, 2018
83
83

Under Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen ägnas den andra dagen åt Totalförsvarsfrågor. Malin Dreifaldt. ordförande i Frivilliga försvarsorganisationernas samarbetskommitté (FOS) deltar i en paneldiskussion kl 16.30 på måndagen. Rubriken är "Hur uppnår vi försvarsvilja?"

Malin önskar alla en God Hjul!

18 december, 2017
61
61

Vilket år vi har haft! Jag sitter här framför brasan och kan inte annat än le och känna mig stolt över vad Bilkårens medlemmar tillsammans har åstadkommit under ett väldigt händelserikt år.

Slingerbulten 2017 avgjord!

20 november, 2017
14
14

Slingerbulten är Rikshemvärnschefens utbildningskontroll av fordonsförare i Hemvärnet. I år genomfördes den på Kosta skjutfält med lag från de södra och östra hemvärnsbataljonerna.

Östgötakåren tog hem halva potten!

01 juni, 2017
58
58

Under maj månad har Bilkåren haft en rekryteringskampanj för våra kårer med namnet HALVA POTTEN. För varje ny medlem som rekryterats under kampanjen har vi lagt en hundralapp i en pott och efter sista rapporteringsdag så var potten uppe i 7.300:-. Den kår som rekryterat flest medlemmar under kampanjen får halva potten, dvs 3.650:- till …

Nästa vecka är det krisberedskapsvecka

02 maj, 2017
38
38

Nästa vecka, 19, är det nationell krisberedskapsvecka i Sverige. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tillsammans med t.ex. kommunerna genomför olika insatser för att höja landets krisberedskapsförmåga. Självklart kommer även Bilkåren att sätta extra fokus på detta under nästa vecka. Under veckan kommer Bilkåren varje dag att lägga ut olika temaunderlag i våra digitala kanaler. Det är ett bra …

Smålandsstenar bäst i Trafikquizet!

23 april, 2017
9
9

Nu är alla svaren kontrollrättade och det visade sig att de preliminära segrarna, Smålandsstenars Bilkår, även står som segrare efter sluträttningen. Vid kontrollrättningen visade det sig att det fanns några små slamkrypare så många lag har fått en något justerat poäng. Segrarna fick ihop imponerande 53 poäng av maximalt 60 och vi säger stort grattis! …

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

56 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår antingen med hjälp av kartan eller i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren