Nyheter

Bilkåren intensifierar arbetet med totalförsvarsplanering

16 januari, 2019

Totalförsvarsfrågan har de senaste åren kommit alltmer i fokus i samhället och det blir allt tydligare att vi som Frivillig Försvarsorganisation har en viktig roll att spela i det arbetet.

Bilkåren medverkar i bokprojekt

13 december, 2018

Tillsammans med tolv andra organisationer ger Bilkåren ut boken "En hälsning från svenskt föreningsliv". Boken har skickats till alla politiker i landets kommun- och landsfullmäktigeförsamlingar samt riksdagen. Syftet med denna bok är att bidra med kunskap om vad civilsamhället bidrar med och behöver för ett fritt och starkt civilsamhälle.

Inger Karlsson och Ingela Kronlund valda till nya riksbilkårchefer

23 september, 2018

Den gångna helgen genomförde Sveriges Bilkårers Riksförbund, Bilkåren sin riksstämma och fattade det historiska beslutet om delat ledarskap för organisationen. Till riksbilkårchefer valdes då Inger Karlsson, Enköping och Ingela Kronlund, Torsö. De efterträder Malin Dreifaldt som varit riksbilkårchef de senaste fyra åren. Det är första gången i Bilkårens drygt 75-åriga historia som man har ett delat ledarskap. Bilkåren ä en organisation i medvind som ökat sitt medlemsantal de tre senaste åren och som blir alltmer efterfrågade av Försvarsmakten och civila myndigheter för vårt engagemang och kunnande inom transport och logistik.

Bilkårister ”invaderar” Södertälje

21 september, 2018

Kommande helg håller Sveriges Bilkårers Riksförbund, Bilkåren sin riksstämma i Södertälje. Runt 200 bilkårister kommer till Södertälje för att delta i förhandlingar och andra aktiviteter runtom stämman.

Vårens rekryteringstävling avgjord!

21 juni, 2018

Det blev Stockholmskåren som till slut tog hem segern i vårens rekryteringstävling Halva Potten, tätt följda av Östgötakåren och Mälardalens Bilkår. Det var först på den sista dagen som det hela avgjordes. Allra mest glädjande är det totala resultatet: under kampanjperioden har 29 kårer deltagit och rekryterat minst en ny medlem. Det gör att vi kan hälsa 118 nya medlemmar välkomna till Bilkåren under maj-juni.

Bandvagnsförare bistår räddningstjänsten

05 juni, 2018

Det varma och torra vädret har gjort att brandrisken i skog och mark varit extrem de senaste veckorna och just nu rasar flera skogsbränder på olika håll. Sala är återigen drabbat.

Anna-Maria Andersson har avlidit

19 maj, 2018

Det är med stor sorg som vi tagit emot beskedet att vår tidigare riksbilkårchef Anna-Maria Andersson avled i en ålder av 91 år den 18 maj 2018. Anna-Maria var riksbilkårchef under åren 1977-1983.

Allting börjar med GU-F

27 april, 2018

För en vecka sen ryckte 33 förväntansfulla elever in på P4 i Skövde för att genomföra sin GU-F, Grundläggande Utbildning för Frivilliga. Där väntade två veckors tuff, men rolig, utbildning där man för testa sina gränser och lära sig grunderna för sin blivande befattning i Hemvärnet.

Bilkåren startar projekt inom huvudmannaskap Fordonstjänst

23 mars, 2018
67
67

Bilkåren är den frivilligorganisation som har huvudmannaskapet inom fordonstjänst, vilket innebär att vi utbildar specialisterna i Hemvärnet i fordonstjänsten. Inom ramen för vårt huvudmannaskap ansvarar vi också för att utveckla utbildningarna i nära samverkan med Försvarsmakten.

260 hjärnor igång under årets Trafikquiz

22 mars, 2018
39
39

Ikväll har Bilkårens Trafikquiz avgjorts. Det är tredje året som den prestigefyllda frågetävlingen om fordon och trafik avgörs och i år blev det till slut 30 kårer med tillsamamns 260 deltagare som ställde upp. En imponerande aktivitet runtom i bilkårslandet. Alla lag har under kvällen ringt in sina svar och preliminärt är det eskilstuna Bilkår …

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

55 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren