Nyheter

Bilkåren i Vårruset igen

31 januari, 2023

Bilkåren fortsätter samarbetet med Vårruset, en av Sveriges största mötesplatser för kvinnor i olika åldrar. Från 2maj- 13juni deltar upp mot 90tusen kvinnor i motionsloppet Vårruset. Från Malmö i Söder till Luleå i Norr, totalt på 20 orter i landet. Medlemmar från de lokala kårerna kommer möta upp för att ge budskapet ”du behövs”.

Vi välkomnar Mats Gunnarsson till Bilkåren!

16 december, 2022

Efter årsskiftet tillträder Mats Gunnarsson en tjänst som verksamhetsutvecklare vid Bilkårens kansli. Mats har sina rötter i Norrbotten, men bor sedan många år i Kumla. Han har en stark känsla för hur organisationer som bygger på frivilligt arbete fungerar och har också själv gått med i Bilkåren tidigare för att kunna göra insatser. Han har de senaste åren verkat som regionbråd i Örebro län, vilket gör att han har en gedigen kunskap i det offentligt styrda Sverige.

Bandvagnsförare från Bilkåren i beredskap med anledning av snöovädret

20 november, 2022

Med anledning av snöovädret i Stockholmsområdet har Trafikverket kallat in bandvagnsförare från Bilkåren och FAK för att stå i beredskap.

Teckningstävlingen Min skolväg avgjord

31 oktober, 2022

För andra året i rad arrangerade Bilkåren teckningstävlingen Min skolväg för landets 3-5-klassare. Under höstterminens första veckor har elever funderat över trafiksituationer på sin skolväg och tecknat dem för att vara med och tävla.

Enastående insatser i Bilkåren under årets krisberedskapsvecka

02 oktober, 2022

Det har varit en fantastisk vecka, konstaterar Bilkårens projektledare Samuel Somo, när han sammanfattar krisberedskapsveckan 2022.

Ida Texell vald till ny riksbilkårchef

18 september, 2022

Vid Bilkårens riksstämma i helgen valdes Ida till ny riksbilkårchef efter Ingela Kronlund och Inger Karlsson som lett Bilkårens styrelse de senaste fyra åren.

Förstärkning på Bilkårens kansli

09 september, 2022

En av våra stora utmaningar framåt är att jobba med att utveckla Bilkåren som organisation. Stark lokal verksamhet i våra lokala kårer är en förutsättning för att vi ska kunna ta på oss uppdrag och bemanna viktiga funktioner i totalförsvaret även framöver, säger Eva Blomqvist, generalsekreterare i Bilkåren.

Ett stort engagemang från väldigt nöjda medlemmar i Bilkåren!

28 juni, 2022

Under våren har Kantar Sifo genomfört en stor medlemsundersökning på uppdrag av Bilkåren. ”Vi ville helt enkelt ta reda på vad våra medlemmar tycker om Bilkåren, vad man tycker vi gör bra och vad vi kan göra bättre”, säger Bilkårens generalsekreterare Eva Blomqvist.

Ida Texell föreslås till ny ordförande i Bilkåren

01 juni, 2022

Ida Texell, välmeriterad ledare från både offentlig sektor och civilsamhället föreslås bli ny ordförande i Bilkåren på riksstämman i september. Hon kommer då att efterträda Inger Karlsson och Ingela Kronlund som under de senaste fyra åren delat på ordförandeskapet och som aviserat sin avgång i och med årets riksstämma.

Bilkåren förstärker

30 maj, 2022

Bilkåren växer och förväntningarna på oss som organisation i att bidra i uppbyggnaden av totalförsvaret är stora.

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren