Nyheter

Vårruset går i mål

13 juni, 2024

På torsdagskvällen avslutas årets turné med Vårruset i Luleå. Det har varit en resa där många löpare fått nya kunskaper om Bilkåren och hemberedskap. Tack vare 75 engagerade bilkårister från kårerna och våra två turnéledare Paula Holmström och Eva Nyander har vi fått över tusen kvinnor att göra vår quiz om beredskap och lära sig konkreta saker på plats om allt från VMA till vattenrening.

Enköping blev etappsegrare

24 maj, 2024

Spelet om trafiken är Bilkårens samlingsnamn för våra olika trafikaktiviteter som genomförs i kårerna. Verksamhetsåret är indelat i tre etapper, och nu när resultatet från årets första etapp summerats står det klart att Enköpings Bilkår har varit mest aktiv på trafiksäkerhetsområdet under årets första fyra månader.

Bilkåren redo för Vårruset

11 maj, 2024

För tredje året i rad är Bilkåren samarbetspartner med Vårruset, Sveriges största motionsevenemang för bara kvinnor. På måndag är det premiär i Halmstad och sedan kommer turnén göra sexton nedslag i alla delar av Sverige och en månad senare, i mitten av juni, avslutas i Luleå.

Bilkårens trafikdag i strålande sol!

04 maj, 2024

Det blev en manifestation för engagemang och trafiksäkerhet när Bilkåren genomförde sin trafikdag för femte året i rad.

Marie gör comeback på Bilkårens kansli

26 april, 2024

Bilkårens verksamhet fortsätter att växa och vi rustar kansliet för att ytterligare kunna stödja våra kårer och funktionärer.

Från nedläggningshotad till blomstrande kår

21 april, 2024

För några år sedan fick medlemmarna i Örnsköldsviks Bilkår kallelse till medlemsmöte där huvudärendet var att diskutera nedläggning av kåren. Två av de som gick på mötet var Marlene Westman och Paula Holmström och de berättar att medlemsmötet sa "NEJ - vi gör ett försök att dra igång kåren igen."

130 funktionärer samlas till forum

20 april, 2024

För andra året i rad genomförs Forum för funktionärer på Aronsborg i Bålsta, en perfekt mötesplats för Bilkårens kårstyrelsefunktionärer. I år är det rekordmånga deltagare - 130 personer. Tidigare år har legat runt 100.

Götabro – ny kursplats för Bilkåren

16 april, 2024

Det är mycket nytt när det gäller Bilkårens civila kurser nu. Bakgrunden till det är förstås att uppdragen ökar och att vi i samband med det har utvecklat rutiner och former för att jobba kostnadseffektivt och ge möjlighet för många medlemmar att utbilda sig.

Bilkåren - något för mig?

Bilkåren rekryterar och utbildar fordonsförare till Sveriges totalförsvar, dvs frivilliga till både det militära och det civila försvaret. Våra medlemmars engagemang bidrar till viktiga samhällsfunktioner. Vi gör skillnad på riktigt när det verkligen behövs.

Vi är ca 5400 medlemmar som är med i 49 kårer spridda över hela landet. Alla, både män och kvinnor, oavsett ålder, som är svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige är välkomna som medlemmar. Tillsammans bygger Sveriges beredskap – Totalförsvaret!

Läs mer om att bli bilkårist

Har man rätt att vara ledig från jobbet för att utbilda sig?

Nej, det finns ingen lag som ger dig rätt att vara ledig under utbildningen. Däremot ger många arbetsgivare sina anställda ledigt för utbildningen. Om man utbildat sig för en befattning i Hemvärnet deltar man i årliga övningar med förbandet och då har man rätt till ledighet för att tjänstgöra i Försvarsmakten. Rätten regleras i lag (1994:2076) om skydd för anställning vid viss tjänstgöring inom totalförsvaret m.m. Hemvärnssoldater tjänstgör normalt endast under kortare krigsförbandsövningar om 4-13 dagar per år, beroende på befattning.

Hur gammal kan man vara för att gå med i Hemvärnet?

Kravet är att du är svensk medborgare och över 18 år och du kan vara med till och med du blir 70. I normalfall får man gå med fram till dess att man är 58 år, men även här görs bedömningar från fall till fall.

Behöver jag körkort för att bli medlem?

Om du vill engagera dig som förare i den civila krisberedskapen krävs det att du har en viss körkortsklass och vill du utbilda dig till förare inom Hemvärnet så krävs det lägst B-körkort. Men för att bli medlem i Bilkåren behöver du inte ha körkort.

Vilken ersättning får jag när jag går kurs?

Alla kurser för att utbilda sig till befattningar och uppdrag i totalförsvaret är kostnadsfria. Under utbildningen får du fri mat och logi samt ersättning för resan till kursplatsen. Du får också en viss ersättning, på vardagar (eller helger om du skulle jobbat) får du en summa motsvarande din sjuklönegrundande inkomst (SGI). Denna summa är max 1295:-/dag för 2023. Om du går en helgkurs får du en mindre ersättning på 146:-/dag.

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

Visa ditt engagemang som bilkårist!

Bilkårens shop
@Bilkaristen

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren

Gör verklig nytta

Gå med i bilkåren