Nyheter

Personalförändringar hos Bilkåren

06 april, 2020

Efter många år har vår trotjänare Adam Hovind bestämt sig för att sluta på Bilkåren och ta sig an nya utmaningar, i Försvarsmakten. Adam har under sina år på kansliet bidragit mycket i arbetet för att utveckla våra militära uppdrag och de administrativa rutinerna runt dem. Vi önskar honom lycka till med nya jobbet och …

Smålandstenars Bilkår preliminära segrare i årets Trafikquiz

26 mars, 2020

Trots Coronatider så var det 37 lag som tävlade i årets Trafikquiz i Bilkåren. Det börjar bli en fast och rolig tradition, sista torsdagsen i mars varje år, då bilkårister och vänner lägger pannorna i djupa veck under en timme och löser trafik- och fordonsfrågor.

FRG ger stöd till kommuner med coronaisolerade

26 mars, 2020

Många personer över 70 år, eller i andra riskgrupper behöver hjälp med matinköp och andra tjänster när de måste stanna hemma i och med covid-19 pandemin. I ett första steg stärks de frivilliga resursgrupperna, FRG, som finns i 155 kommuner idag.

Angående Coronavirus (Covid -19)

12 mars, 2020

Bilkåren får en del frågor om hur vi ska förhålla oss till corona-situationen. Som svar på det vill vi säga att vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vår hållning hittills har varit att inte ställa in kurser, men utifrån beslut i Försvarsmakten har vi nu fattat att nytt beslut avseende militära kurser den närmaste tiden. Beslut har …

Anne-Marie Medin avliden

24 januari, 2020

Det är med stor sorg som vi tagit emot beskedet att vår tidigare riksbilkårchef Anne-Marie Medin avled tidigare under veckan. Anne-Marie var riksbilkårchef under åren 1996-2006.

Bilkåren mötte Kronprinsessan Victoria

14 januari, 2020

Under första dagen på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen fick Bilkåren möjlighet att möta kronprinsessan för att samtala om totalförsvaret och frivilligas roll.

Frivilliga försvarsorganisationer backar upp – film ska öppna vägar

26 december, 2019

Med en ny satsning vill MSB lyfta vikten av personalförstärkning inom krisberedskap och civilt försvar och tydliggöra stödet från Sveriges frivilliga försvarsorganisationer. Vem backar upp dig? Den 45 sekunder långa filmen börjar med att en stad släcks ner. Efter ytterligare några scener ser vi ett ansikte, en kvinna i grön väst. Fler ansikten och människor fyller på i en hangar, snart är den fylld av ideellt engagerade människor från Sveriges 18 frivilliga försvarsorganisationer.

Trafikkunskap – ett bidrag för att uppnå Nollvisionen

08 september, 2019

Bilkåren har frågan om trafiksäkerhet högt på agendan och den senaste riksstämman gav centralstyrelsen i uppdrag att driva påverkan för att göra trafikkunskap till ett prioriterat ämne i skolorna. Inför den allmänna motionstiden i Riksdagen har riksbilkårchef Inger Karlsson uppmärksammat riksledamöterna som sitter i utbildnings- och trafikutskottet att ta initiativ runt detta.

Tillsammans försvarar vi Sverige och varandra – Totalförsvarsövning 2020

20 augusti, 2019

Även om Sverige är tryggare än många andra länder, finns det alltfler komplexa hot mot vår säkerhet och självständighet. Fred och frihet är värden som vi måste skydda och stärka varje dag. Myndigheter, regioner och kommuner, företag och organisationer ansvarar för att samhället ska fungera. Ansvaret för vårt lands säkerhet och trygghet är gemensamt för alla oss som bor här.

Bilkåren undertecknar historisk avsiktsförklaring med länsstyrelsen i Gävleborg för att stärka krisberedskapen

05 juli, 2019

Idag har Bilkåren tillsammans med Frivilliga Automobilkåren, FAK undertecknat en historisk avsiktsförklaring med Länsstyrelsen i Gävleborgs län om att upprätta en Motor och transportenhet i Gävleborg.

min bilkår

instagrams

@Bilkaristen

utbildningar i urval

nyheter

hitta din kår

49 kårer över hela Sverige. Det finns alltid en kår för dig!

Hitta din närmaste kår i listan.

tidslinje

1939

började Kvinnoföreningarnas Beredskapskommitté, en reserv av kvinnlig arbetskraft, i Göteborg att utbilda ett 40-tal kvinnliga bilförare för att köra lastbil och ambulans. Denna utbildning var 30 timmar lång.

Den 7 juni 1939

kunde de första 20 kvinnliga ersättningsförarna registreras. Innan de skildes åt bestämde de att de skulle bilda en "bilkår". Vid ett möte den 15 november samma år bildades den första bilkåren - Göteborgs Kvinnliga Bilkår. Snabbt spreds bilkårerna och snart fanns ett tiotal runt om i landet.

Den 1 maj 1942

samlades i Stockholm 55 kvinnor som representerade bilkårerna i Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Uppsala samt Kvinnoföreningarnas Beredskapskommittés lastbilsförarkurser. Vid detta möte bildades Sveriges Kvinnliga Bilkårers Riksförbund (SKBR). Till ordförande för SKBR valdes Rangvi Torslow-Lundgren, även kallad "Toto". HKH Prinsessan Sibylla valdes till hedersordförande.

1943

Riksförbundet får bidrag från Arbetsmarknadskommissionen och de första lastbilskurserna genomförs på T2 i Skövde.

1950-talet

Bilkårens emblem kommer till där de tre trianglarna symboliserar mottot "Vaksam, Varsam, Verksam".

1966

SKBRs riksmöte antar motionen ”lex reflex” som gick ut på att få en lag som gällde allmän skyldighet för alla gående som vistas på väg i mörker, att vara försedda med reflex. Senare uppvaktar man dåvarande kommunikationsminstiern Olof palme i ärendet.

7 februari 2009

genomfördes en extra riksstämma i SKBR. Delegaterna röstade för det historiska förslaget att ändra stadgarna för att öppna Bilkåren för alla oavsett kön. Samtidigt beslutades att ändra namnet på riksorganisationen SKBR till Sveriges Bilkårers Riksförbund med tilltalsnamnet Bilkåren.

Bli bilkårist

Vill du bli Bilkårist?

Om medlemskap i Bilkåren